Matematik

bestem a og b

05. maj 2011 af studerende20 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej!!

 Funktionen f(x) = b·x^a opfylder at

f(2) = 2 og f(4) = 16

Bestem tallene a og b .

Nogen der kan hjælpe med denne opgave ?

Jeg har løst opgaven således - jeg er i tvivl om jeg har skrevet det korrekt op :/ 

Bestem a = log(y2)/y1) / log(x2/x1)
             a= log(16/2) / log(4/2) = log(8)/ log(2) 
             a= log(2^3) / log(2) = 3 * log(2) / log(2) = 3
             a= 3 

Jeg vil altså høre jer efter om det er korrekt opstillet, da jeg selv synes det virker lidt rodet.. 
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. maj 2011 af Andersen11 (Slettet)

Værdierne for to punkter på grafen for funktionen y = f(x) = b·ax giver de to ligninger

y1 = b·ax1 , og

y2 = b·ax2 , hvoraf man få ved division

y2 / y1 = ax2 / ax1 = ax2-x1 , så vi får

a = (y2 / y1)1/(x2-x1)


Svar #2
05. maj 2011 af studerende20 (Slettet)

 Men er det jeg har gjort så helt forkert? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
05. maj 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Det er ikke korrekt. Den formel kan ikke benyttes i denne sammenhæng.


Svar #4
05. maj 2011 af studerende20 (Slettet)

 det forstår jeg ikke :O vores lærer har ellers sagt det.. hmm


Brugbart svar (0)

Svar #5
05. maj 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Her må jeg så undskylde, for jeg læste funktionen som en eksponentialfunktion b·ax ; men jeg ser nu, at du jo skrev

f(x) = b·xa , altså en potensfunktion. Så bliver ligningerne i stedet

y1 = b·x1a og

y2 = b·x2a , hvorved fås

y2 / y1 = (x2/x1)a , hvorved fremkommer dit udtryk i #0

a = log(y2/y1) / log(x2/x1) .

Din oprindelige fremgangsmåde er helt korrekt, og din fundne værdi for a er også helt korrekt. Jeg beklager min fejltagelse.


Svar #6
05. maj 2011 af studerende20 (Slettet)

 åh godt.. tak :) nej skidt pyt, men godt vi blev enige! 


Svar #7
06. maj 2011 af studerende20 (Slettet)

 Forresten.. vil du mene, at det er nødvendigt, at nævne, hvordan jeg kommer frem til log(y2/y1) / log(x2/x1) ?


Brugbart svar (0)

Svar #8
07. maj 2011 af Andersen11 (Slettet)

#7

Det afhænger vel af, hvorledes denne formel indgår i pensum. Ellers kan man jo skrive de to konkrete ligninger ned, der fremkommer af de givne oplysninger

2 = b·2a , og

16 = b·4a , hvoraf fås

16/2 = 4a / 2a , dvs

8 = 2a , eller

23 = 2a


Svar #9
07. maj 2011 af studerende20 (Slettet)

 det er nemlig til vores sidste aflevering - så det skal bare gøres ordentligt synes jeg! Men vores lærer skrev med det samme formlen log(y2/y1)/log(x2/x1) på tavlen da der var nogen, som spurgte om hjælp til opgaven.. så jeg ved ikke helt hvor relevant det vil være :) ?


Skriv et svar til: bestem a og b

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.