Matematik

Matrice opgave

06. maj 2011 af turk89 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej

Spørgsmålet er vedlagt som word-doc. fil. Håber, at der er nogen, der kan hjælpe.

Tak på forhånd.

Vedhæftet fil: Spørgsmål.doc

Brugbart svar (0)

Svar #1
06. maj 2011 af peter lind

Når momentet er uændret vil Den sidste række være  0   0   1 og den sidste søjle vil være den transponerede af dette (en enhedsvektor). Det resterende vil være en almindelig drejningsmatrix.


Brugbart svar (0)

Svar #2
06. maj 2011 af Andersen11 (Slettet)

#0

Du skal være opmærksom på, at det matematiske begreb, et skema med tal opstillet i rækker og søjler, kaldes en matrix, mens en matrice er en støbeform med et fordybet mønster. I bestemt form hedder begge ord matricen, og i flertal matricer, selv om matrixen og matrixer også er accepterede former på dansk for det matematiske begreb.


Svar #3
07. maj 2011 af turk89 (Slettet)

#2

Vi har kun haft én lektion omkring dette emne, hvorfor forvirring kan opstå. Det jeg er ude efter er et skema med tal opstillet i rækker og søjler (3 x 3), men er i tvivl hvordan dette skal se ud. Ud fra #1 kender vi tilsyneladende hele række 3 og søjle 3.


Svar #4
07. maj 2011 af turk89 (Slettet)

Jeg er kommet frem til følgende matrix for T:

cos(θ)   -sin(θ)   0

sin(θ)    cos(θ)   0

0           0           1

Hvordan kan man finde den inverse matrix for denne type?


Brugbart svar (0)

Svar #5
07. maj 2011 af peter lind

I dette eksempel er det simpelt at finde den inverse. Du skal bare ændre fortegn på θ. Så drejes der jo den modsatte vej, så du er tilbage til udgangspunktet.


Svar #6
07. maj 2011 af turk89 (Slettet)

#5

Jeg var mere ude efter en generel "formel", hvis der nu er for at finde den inverse matrix. Er det svært?


Brugbart svar (0)

Svar #7
07. maj 2011 af peter lind

Det kan det godt blive eller rettere det kan blive et meget stort arbejde. Hvis du har matricen A og vil finde den inverse til A skal du løse ligningssystemet  A*B = I, hvor B er den søgte matrix og I er enhedsmatricen. Normalt bruger man CAS værktøjer til det.


Svar #8
07. maj 2011 af turk89 (Slettet)

#8

Ja, fremgangsmåden forstår jeg godt. Da selve opgaven kan være et spørgsmål til eksamen, ville det være godt, hvis man "bare" lige kunne regne det ud i hånden.


Brugbart svar (0)

Svar #9
07. maj 2011 af peter lind

Jeg tror ikke meget på at du kommer op i detaljerne i det. Dertil er det for stort et arbejde.  Hvis matricen er A og den først søjle i B er b1 = (b11 b21 b31 ... ) og  e1 = ( 1 0 0 0.. ) er enhedvektoren (søjlevektor) skal du løse ligningen A*b = e1.facit bliver første søjlevektor i B

Anden søjlevektor b2 finder du som løsningen til A*b2 = e2  o.s.v Da det er samme matrix man skal løse ligningerne for kan det gøres i et hug ved brug af Gauss eliminering eller hvilken metodel man nu bruger.


Svar #10
07. maj 2011 af turk89 (Slettet)

#9

Gauss eliminering lyder bekendt. Er det ikke dér, hvor man transformerer [A | I] om til [I | A-1]?

Kan man ikke kun bruge det i forbindelse med kvadratiske matricer?


Brugbart svar (0)

Svar #11
07. maj 2011 af peter lind

Nej. Det er primært en metode som løser lineære ligningssystemer. Dette kan så i sidste instans også føre til at finde den inverse til en matrix. Se http://matleks.infa.dk/index.php?id=3&no_cache=1&tx_lfmatleks_pi1[word]=3080


Svar #12
07. maj 2011 af turk89 (Slettet)

#11

Enhedsvektor gælder for kvadratiske matricer. Derfor mente jeg også, hvis man skal skrive transformationen som i #10, så har man også indirekte skrevet at det gælder for kvadratiske matricer. Sådan er det åbenbart ikke så?

Nu har jeg opstillet [T | I]. Har du en idé om, hvad man kunne starte med at gøre?


Brugbart svar (0)

Svar #13
07. maj 2011 af peter lind

Det første afsnit ser meget mærkeligt ud. Jeg forstår den ikke.

Til det sidste spørgsmål. Så vidt jeg kan se er du dermed færdig. Hvis der også er et spørgsmål b skal jeg kende dette spørgsmål for at kunne svare på det.


Svar #14
07. maj 2011 af turk89 (Slettet)

#13

Til det første afsnit:

Vi har lært, at definitionen på en enhedsmatrice er en kvadratisk matrice, hvor alle elementerne over og under hoveddiagonalen er nul og elementerne i diagonalen er 1. Så spørger jeg så om metoden rækkereduktion eller gauss elimination ikke kun gælder for kvadratiske matricer, netop fordi man er ude i       [A | I] --> [I | A-1], hvor I er en enhedsmatrice.

Til det næste afsnit:

Jeg har opstillet [T | I] og vil gerne lave den op til [I | T-1]. Har du bud på, hvad jeg skal gøre ved de enkelte rækker således der sker en transformation til den inverse matrice?


Brugbart svar (0)

Svar #15
07. maj 2011 af peter lind

Du må ikke blande løsning af lineære ligninger sammen med at finde inverse matricer. Når det drejer sig om at finde inverse matricer giver det kun mening, hvis det er en kvadratisk matrix. Gauss eliminering kan godt foretages på ikke kvadratiske matricer; men det gøres sjældent.

Til det sidste spørgsmål se #5


Svar #16
07. maj 2011 af turk89 (Slettet)

#15

Jeg tror nok, at problemet er, at jeg blander de to løsningsmetoder sammen. I forbindelse med min opgave drejer det sig altså om en kvadratisk matrix, hvor den inverse matrix skal findes ved en almindelig rækkereduktion. Opstillingen ser følgende ud:

cos(θ)   -sin(θ)    0      ,   1    0   0

sin(θ)    cos(θ)   0       ,   0    1   0

   0          0          1      ,    0   0   1

Hvad vil være det første man gør her, HVIS man skal regne det ud ved almindelig matematik? Jeg tænker på at dividere hele første og anden række med cos(θ), så står der i det mindste 1 i hoveddiagonalen på venstre side.


Brugbart svar (0)

Svar #17
07. maj 2011 af peter lind

Det kan du godt gøre; men det normale er at trække den første linje ganget med sin(θ)/cos(θ= tan(θ) fra den anden linje. Det gør nemlig at at a21 bliver 0


Svar #18
07. maj 2011 af turk89 (Slettet)

Så står der:

cos(θ)     -sin(θ)                              0    , 1                      0   0

0             cos(θ)+sin2(θ)/cos(θ)      0     , -sin(θ)/cos(θ)   1    0

0            0                                       1     , 0                      0   1

Hvad så nu?


Svar #19
07. maj 2011 af turk89 (Slettet)

En anden (nemmere) metode som jeg bed mærke i var "bestemmelse af den inverse matrix ved at kende determinant og "cofactor" (på engelsk)". Er der et dansk ord, der erstatter den engelske betegnelse "cofactor"?


Brugbart svar (0)

Svar #20
07. maj 2011 af peter lind

Sæt cos(θ)+sin2(θ)/cos(θ) på en fælles brøkstreg. Så får du et meget pænere resultat. Dereftter ganger du den anden ligning med en faktor så a22 bliver 1. Adder dernæst anden ligning ganget med sin(θ) til første linje, og du er færdig.

cofactor er vist nok det der hedder underdeterminanter på dansk. Med kun 2 ligninger med 2 ubekendte kan den godt bruges; men er der flere ubekendte er den langt mere besværlig. Med en n×n matrix skal du beregner determinanten for n2     (n-1)×(n-1) matricer plus determinanten for en  n×n matrix. Med 3 ubekendte skal du altså udregne determinanten for 9  2×2 matricer +en 3×3 matrix ( i din opgave er det determinanten for T)  


Forrige 1 2 Næste

Der er 23 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.