Fysik

Lys - og lydbølger

06. maj 2011 af Fennox (Slettet) - Niveau: B-niveau

Ohøj!

Jeg vil gerne vide, om der er en/nogle, der kan forklare mig, hvor at lyd opfører sig som bølger, hvor at lyd kan beskrives vha. bølgelængde, frekvens osv. 

En anden ting jeg håber at der er en der kan svare på, er hvordan at vi kan se lys fra solen. Jeg ved, at i kerneprocessorne inde i solen er den stråling som bliver udsendt ved div. fusioner af kerne ikke er i spektret for synligt lys. Lysets hastighed er jo konstant ca. 3.0*108 m/s - bliver bølgelængden så mindre når den støder ind i andre partikler i solen før den kommer ud - jeg forstår nemlig ikke hvor lyset bliver synligt ved blot at banke ind i andre partikler uden at miste sin fart.

Vh Fennox 


Brugbart svar (1)

Svar #1
06. maj 2011 af TorbenA (Slettet)

Når noget (fx en højttaler) skubber til luften kommer der et overtryk foran højttaleren. Dette overtryk skubber til luften foran det og flytter det, så der faktisk kommer et undertryk efter det. Sådan bliver det ved, mens højttaleren svinger. Trykket som funktion af afstanden fra højttaleren kan godt være en sinusfunktion, hvis højttaleren svinger som en sinus. Denne sinusfunktion bevæger sig væk fra højttaleren med en fart på ca. 340 m/s.

Strålingen fra Solens centrum opvarmer Solens atmosfære og får den til at lyse (hulrumsstråling, black body radiation). Det svarer også til, at en kogeplade eller en kakkelovn kan blive rødglødende (eller hvisglødende), når den bliver for varm. Glødetråden i en pære lyser også, fordi den er varm. Gas og plasma lyser også ved høj temperatur. Lyset fra Solen kommer altså ikke fra Solens centrum, men opstår i Solens atmosfære, når den varmes op af strålingen fra centrum.


Svar #2
06. maj 2011 af Fennox (Slettet)

 Tak for dit svar.

 Så disse overtryk og undertryk gør, at den bevæger sig op og ned som en bølge?

Jeg ved, at lyset komme fra solens overfalde, men i starten kommer det jo fra solens indre (sådan ca.) og udsender ikke lys i det synlige spektrum. hvorfor bliver det synligt?


Brugbart svar (0)

Svar #3
06. maj 2011 af mogens91 (Slettet)

Fantastisk svar TorbenA!


Brugbart svar (0)

Svar #4
07. maj 2011 af TorbenA (Slettet)

Nej, Lydbølger gør, at luften bevæger sig frem og tilbage, ikke op og ned. Hvis man afsætter lydtrykket på en y-akse og afstanden fra højttaleren på en x-akse, kan det alligevel være en sinusfunktion.

Man kan også tegne en anden graf: afstand fra højttaleren på x-aksen og luftmolekylernes øjeblikkelige udsving fra deres ligevægtsstilling på y-aksen (selv om de jo svinger i x-retningen). Det kan også blive en sinusfunktion.

En tredie graf kan vise et luftmolekyles udsving fra dets ligevægtsstilling som funktion af tiden. Det kan også blive en sinusfunktion.

Hvad Solen angår:

Nej. Lyset kommer ikke fra Solens centrum. Fra Solens centrum kommer der neutroner, positroner, neutrinoer og gammastråling. Men de støder sammen med molekyler i Solens atmosfære (de yderste lag) og varmer derved solatmosfæren op. Og varm gas 'gløder' eller lyser. Det er her, lyset kommer fra.


Svar #5
07. maj 2011 af Fennox (Slettet)

 #4

Kan det så siges, at lyd blot kan beskrives som bølger, men ikke er det? Hvad er bølgelængden så i realiteten? Længden imellem f.eks to overtryk eller to undertryk? Og frekvensen hvor hurtigt disse finder sted?

Og det med solen - jeg fik afvide at den stråling der i starten blev udsendt , som f.eks gamma (som du siger) jo ikke er synligt - hvordan bliver strålingen så synlig?

Min fysik bog beskriver ingen af disse ting på den måde, derfor kommer jeg med alle disse spørgsmål :-)


Brugbart svar (0)

Svar #6
09. maj 2011 af TorbenA (Slettet)

Ja, Bølgelængden er afstanden imellem f.eks to overtryk eller to undertryk, og frekvensen er antallet af overtryk (eller undertryk) pr. sekund i et bestemt punkt.

Og Solen:

Læs #4 igen. Gammastrålerne etc. afgiver deres energi i solens atmosfære (noget af gammastrålerne fortsætter ud i verdensrummet). De absorberede gammastrålers energi bruges til at frembringe lys. Det er altså ikke gammastrålerne, der bliver synlige, men det lys, der produceres af energien i solatmosfæren.

I virkeligheden afgiver gammastrålerne deres energi i små portioner. De bruges til at ioniser atmosfærens atomer. Lyset udsendes så af atomerne, når de indfanger elektronerne igen.

Spørg bare mere :-)


Brugbart svar (0)

Svar #7
12. maj 2011 af christine1995 (Slettet)

hvor stammer lys fra


Brugbart svar (0)

Svar #8
12. maj 2011 af mathon

 som ledsagefænomen til ekciterede atomers elektrontilbagespring til en for atomet mindre energirig tilstand


Brugbart svar (0)

Svar #9
12. maj 2011 af TorbenA (Slettet)

Sagt på en anden måde:

Elektroner i et atom kan have forskellige energier. Den laveste energi kaldes grundtilstanden. Når et atom tilføres energi, er det en elektron, der får energien. Man siger, at atomet exciteres, og at elektronen stødes ud i en bane, der ligger længere fra kernen. Atomer kan tilføres energi ved sammenstød med andre partikler eller lys.

Når et atom er exciteret, vil dens elektron af sig selv senere "falde" ned i en lavere bane, hvor dens energi er lavere. Da den samlede energi er konstant, må den mistede energi dukke op et andet sted. Den dukker op som en foton, en lyspartikel. Når der er rigtig mange fotoner, er der lys.

Lys kan også komme på grund af høj temperatur: en flamme, en glødetråd i en pære, Solen...


Skriv et svar til: Lys - og lydbølger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.