Matematik

HJÆLP

07. maj 2011 af komnusommer (Slettet)

 Se Bilag

På figuren ses i et enkeltlogaritmisk koordinatsystem grafen for en eksponentielt voksende funktion f med definitionsmængde R.

a) Bestem f(0) og f(6,5)

b) Bestem fordoblingskonstanten for f (aflæs på bilag og angiv omtrentlig værdi).

c) Løs ligningen f(x) = 2 (ved aflæsning).

En eksponentielt aftagende funktion g med definitionsmængde R er givet ved, at g(0) = 2, og at g(3) = 0,7.

d) Beregn forskriften for g.

e) Tegn grafen for g i et koordinatsystem.

Hvad skal jeg stille op?! :-( åhhh..

Bilaget er sendt som vedhæftet fil. 

Vedhæftet fil: kbkb.jpg

Brugbart svar (1)

Svar #1
07. maj 2011 af andreaspeter89 (Slettet)

a) Hvis du ikke har en funktion hvor du kan sætte hhv 0 og 6,5 ind, så skal du da bare aflæse på logaritmepapiret.

b) T_2, som er fordoblingskonstant er givet ved log(2)/log(a)

c) Her skal du bare finde x-værdien når f(x) (som er det samme som y) er 2.

d) Du har givet to punkter : (0,2) og (3; 0,7). For at finde a ved en eksponentiel funktion siger du blot {x_2-x_1}sqrt (y_2 / y_1). Herefter indsætter du bare a og et af punkterne i formel for eksponentiel vækst og finder b.

e) Det burde vel ikke være så svært?

Skriv hvis du stadig har problemer eller vil have noget uddybet.


Svar #2
08. maj 2011 af komnusommer (Slettet)

Tusinde tak for svaret! Desværre er det meste du har skrevet til mig som latin, æv. Har egentlig svært nok ved at aflæse det dumme bilag..

Men i c'eren, mener du så bare at jeg skal kigge på y-aksen, finde 2 og så aflæse mig frem til hvad det er på x-aksen? :-) (please sig jeg bare har forstået lidt, haha) 


Brugbart svar (1)

Svar #3
08. maj 2011 af andreaspeter89 (Slettet)

Du har forstået det jeg mente i c :) men spørg endelig igen. Det er det siden er her for jo :)


Svar #4
08. maj 2011 af komnusommer (Slettet)

 Men nu jeg har forstået det du mente i c'eren, Kan du så forklare mig hvordan jeg aflæser det i bilaget? Det forvirrer mig lidt at den hedder 1 .. 10 ... 100 ... 1000. Ved ikke hvordan jeg skal aflæse det :-( (her må du også gerne vise mig hvordan du vil have jeg aflæser i a'eren)

b og d er jeg helt tabt på :-(


Svar #5
08. maj 2011 af komnusommer (Slettet)

 Tror jeg har fundet ud af hvordan jeg aflæser nu ;-) Men ved ikke helt hvordan du vil have jeg gør i a'eren, altså, skal jeg tage 0 og 6,5 på x-aksen og se hvad den hedder på y-aksen, eller ????


Brugbart svar (1)

Svar #6
08. maj 2011 af andreaspeter89 (Slettet)

#4

b) Fordoblingskonstanten er blot det tal du finder ved at sige log(2) / log(a).

For en eksponentiel funktion er den generelle funktion y=b*a^x. Det er dette "a" du skal benytte. Har du ikke en funktion for f?

d) Med hensyn til denne opgave kan du så godt se du har givet de punkter jeg nævnte i #1? Hvis du kan det skal du jo bare -for at splitte metoden lidt op - trække x-værdierne fra hinanden: x_2-x_1=3-0=3

Du skal så tage den tredje rod af y_2/y_1: 3sqrt(0,7/2).

Resultatet af det med fed er a i den generelle funktion en eksponentiel funktion.

For at finde b siger jeg så:

Generelle funktion: y=b*a^x

Jeg sætter et punkt ind: (2=b*a^0)

Normalt vil du skulle vide a også, da du så kun har en ubekendt - altså b - som du så kunne finde. I dette tilfælde er a ligemeget fordi at "et eller andet" opløftet i 0 ALTID giver 1 - LIGEMEGET hvad "et eller andet" er.

Derfor kan du videre sige: 2=b*1

Jeg dividerer med 1 på begge sider: 2/1=b --> 2=b

Så har du altså både a og b nu, og du sætter dem så bare ind i den generelle funktion  :)

 

#5 ja :)


Skriv et svar til: HJÆLP

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.