Kemi

Kemi

08. maj 2011 af monalise (Slettet) - Niveau: A-niveau

 20,0 ml 0,20 HCl titreres med 0,20 M NaOH.

a) Beregn hvor mange ml NaOH, der er brugti ækvivalenspunktet.

b) beregn pH i opløsningen efter tilsætning af 5,0 ml 0,20 M NaOH

håber nogen kan hjælpe:)


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. maj 2011 af vejgeh (Slettet)

a)

Går ud fra du mener "0,20 M HCl"...

Eftersom HCl og NaOH reagerer under forholdet 1:1 ( HCl + NaOH -> NaCl + H2O , bemærk at der reagerer 1 HCl for hver NaOH), og de er lige koncenterede, må svaret være 20,0 mL.

Mere teoretisk, kan du sige at HCl er en stærk syre, som dissocierer fuldstændigt, altså bliver al HCl til H+ og Cl-.

Når du ved at der opløses 0,020 L 0,20 M HCl kan du udregne n(H+): 0,020 L * 0,20 mol/L = 0,004 mol H+.

Når du skal have ækvivalenspunktet, skal du tilsætte nøjagtigt så meget OH(i form af NaOH), som du har H+, altså 0,004 mol.

du har formlen n/c = v, n er 0,004 mol og koncentrationen af NaOH er 0,20 M. Så kan du selv regne resten ;)

b)

Når du ved, at opløsningen som udgangspunkt indeholder 0,004 mol H+, og du tilsætter 5,0 mL 0,20 NaOH - så udregner du hvor mange mol NaOH, de 5,0 mL indeholder. Den OH-, som der tilsættes her, reagerer med H+, så den neutraliseres.

Når du har regnet hvor mange mol NaOH, du har tilsat, trækker du denne stofmængde fra dine 0,004 mol H+ (fordi OH- jo neutraliserer H+), så du har den nye stofmængde af H+.

Din opløsning er på 20 mL + 5 mL = 25 mL i alt, og du ved hvor mange mol H+,din opløsning nu indeholder. På den måde kan du udregne koncentrationen af H+, [H+]..

Når du har denne, benytter du formlen pH = - log([H+] ..


Skriv et svar til: Kemi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.