Matematik

Funktionsundersøgelse af polynomiumsbrøk

10. maj 2011 af Hejsa2 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Min funktion hedder     x2/(Brøkstreg) x^2^-1

for at jeg skal kunne finde definitionsmængden har jeg gjort sådan

x^2-1=0
x^2=1
√(x^2 )=±√1
x=± 1
Dm(f)=R,dog ikke±1
 

x^2
d= 0^2-4*1*0= 0

er det rigtigt :S


Brugbart svar (1)

Svar #1
10. maj 2011 af NejTilSvampe

 ja det ser rigtigt ud.


Svar #2
10. maj 2011 af Hejsa2 (Slettet)

men hvor mange nulpunkter er der så :s


Brugbart svar (1)

Svar #3
10. maj 2011 af Dulugtergrimt (Slettet)

Et, når x = 0


Svar #4
10. maj 2011 af Hejsa2 (Slettet)

Okay, et sidste spørgsmål .

Jeg skulle finde f´(x)
jeg kom frem til 2x^3 + 2x /(brøkstreg) (x^2-1)^2

og så skal jeg løse ligningen .. men ved ikke rigtig hvordan :s


Brugbart svar (1)

Svar #5
10. maj 2011 af Dulugtergrimt (Slettet)

f'(x) = (2x3 + 2x) / (x2-1)2 er en funktion. Funktionen giver 0 hvis 2x3 + 2x = 2x(x2 + 1) = 0.


Svar #6
10. maj 2011 af Hejsa2 (Slettet)

så x = 2 ?

skal nemlig bestemme monotoni forhold efter det :s


Brugbart svar (1)

Svar #7
10. maj 2011 af NejTilSvampe

 #6 - brug nul reglen


Svar #8
10. maj 2011 af Hejsa2 (Slettet)

nu blev jeg forvirret.. jeg skal bruge nulreglen til at løse ligningen ?


Brugbart svar (1)

Svar #9
10. maj 2011 af NejTilSvampe

 det er det nemmeste ja.


Svar #10
10. maj 2011 af Hejsa2 (Slettet)

okay så når jeg skal bestemme monotoniforhold skal jeg sige fra uendelig til -1 til 0 også til -1 igen ?


Brugbart svar (1)

Svar #11
10. maj 2011 af NejTilSvampe

 x = -1 , x=0 , x= 1   er bare dine tre ekstremumspunkter. Du ved intet endnu om hvorvidt det er maximum, minimum eller bare en vende tangent. Det afgører du ved en fortegnsanalyse. 


Svar #12
10. maj 2011 af Hejsa2 (Slettet)

jeg har tegnet grafen ind på TI-84 . og grafen vender nedad .. og den er under x aksen .. altså den kommer slet ikke op til 1 :s derfor forstår jeg ikke hvordan det sidste af de tre ekstremumspunkter er 1 :s ..


Brugbart svar (1)

Svar #13
10. maj 2011 af NejTilSvampe

 ekstremumspunkter har intet med funktionsværdien at gøre som sådan. 

Et toppunkt er et sted hvor grafen har en vandret tangent. Dvs. du kan lave en tangent med hældningen 0. Når vi differentierer og sætter ligningen lig 0, er det netop disse punkter vi løser for.

Så ved at løse f'(x) = 0 => x = -1 v x = 0 v x = 1  , har du vist at der er "ekstremer" i de tre punkter. Nu skal du så afgøre hvad slags ekstremum det er.. Glem alt om det ligger over eller under x-aksen, det har intet med det at gøre.


Svar #14
10. maj 2011 af Hejsa2 (Slettet)

jamen jeg skal jo bestemme monotoniforhold det er en del af opgaven

jeg havde bare tænkt mig at sige at fra minus uendelig til -1 er den voksende, fra -1 til 0 er den voksende , fra 0 til -1 er den faldende og fra -1 til uendelig er den faldende .. og at funktionen har lokalt maksimum f(0)=0


Brugbart svar (1)

Svar #15
10. maj 2011 af NejTilSvampe

 det fint, men hvad er dit belæg for det...? - det er her fortegnsanalysen kommer ind.

og jeg håbe du mener "fra 0 til +1 er den faldende og fra +1 til uendelig er den faldende"


Svar #16
10. maj 2011 af Hejsa2 (Slettet)


hvordan kan det være +1 når grafen ikke kommer så langt op


Brugbart svar (1)

Svar #17
10. maj 2011 af NejTilSvampe

læs #13 igen.

"Glem alt om det ligger over eller under x-aksen, det har intet med det at gøre."


Brugbart svar (1)

Svar #18
10. maj 2011 af Dulugtergrimt (Slettet)

#14

Tangentens hældnings fortegn fortæller, hvorledes den oprindelige funktion hhv. vokser eller aftager i et givet interval. Du har forstået at den enten vokser eller aftager mellem -∞ og -1, og at den enten vokser eller aftager mellem -1 og 0, og at den enten vokser eller aftager mellem 0 og +1 og at den enten vokser eller aftager mellem +1 og ∞. Du skal nu undersøge hvad den gør i de givne interval! Som sagt, så kan det ses af fortegnet for f'(x) i det givne interval.

Dermed:

For at undersøge for intervallet ]-∞;-1] må vi indsætte et tal beliggende i dette interval i formlen for f'(x). Fortegnet fortæller os, om f(x) er voksende eller aftagende i dette interval.

For at undersøge intervallet ]-1;0] må vi indsætte et tal beliggende i dette interval i formlen for f'(x).

For at undersøge intervallet ]0;1] må vi indsætte et tal beliggende i dette interval i formlen for f'(x)

For at undersøge intervallet ]+1;∞[ må vi indsætte et tal beliggende i dette interval i formlen for f'(x)

Når du har foretaget de beregninger, kan du derfor fortælle, hvorledes grafen for f(x) går.


Svar #19
10. maj 2011 af Hejsa2 (Slettet)

:s


Brugbart svar (0)

Svar #20
10. maj 2011 af NejTilSvampe

 tror det er din forståelse af differentialkvotienten der er forkert... 

Fortæl, hvad forstår du ved begrebet  f'(x) ?


Forrige 1 2 3 Næste

Der er 41 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.