Matematik

Differentialligninger - Eksamen

10. maj 2011 af bluesboy (Slettet) - Niveau: A-niveau

 Hej. Jeg kan trække nedstående spørgsmål/opgave til eksamen, og er ikke helt sikker på hvordan jeg skal gribe det an. Hvad ville i komme ind på? På forhånd tak. 

Emne: Differentialligninger

Du skal redegør for metoder til løsning af følgende typer af differentialligninger:

dy / dx = g(y) * h(x) ,          dy / dx + h(x) * y = g(x)            

Der skal herunder indgå mindst ét bevis.


Brugbart svar (1)

Svar #1
10. maj 2011 af Spontaneous-123 (Slettet)

Separation af de variable


Brugbart svar (1)

Svar #2
10. maj 2011 af Euroman28

altså den første er seperation af de variable.

Utrolig let at vise.

Løsningen er

 

Den anden der skal du huske på at at løsningen

- - -

Der er Matematik i alt.


Svar #3
10. maj 2011 af bluesboy (Slettet)

 Hej. Tak for svarene. Jeg forstår stadig ikke hvordan jeg skal løse denne (redegør for metoder til løsning): 

dy / dx + h(x) * y = g(x).

Og hvordan vil i opstille en eventuel disposition hvis i trak dette spørgsmål til eksamen? Jeg tænker på først at fortælle det generelle om Differentialligninger. Derefter fortælle lidt om seperation af de variable i mens jeg redegør for metoder til løsning af de nævnte ligninger, og til sidst bevise en af dem. Ville i gør det anderledes? Hvis ja, hvordan?

Tak igen.


Brugbart svar (1)

Svar #4
10. maj 2011 af Euroman28

jamen metoden til at løse den der kommer af formel 2 i min post :)

hvor første del af y(x) er summen er den homogene og den anden del af løsningen til den inhomogene del.

hvor så y(x) er den fuldstændige løsning.

- - -

Der er Matematik i alt.


Brugbart svar (1)

Svar #5
10. maj 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Løsningen til den første differentialligning dy/dx = g(y)·h(x) findes nu ved

∫ (1/g(y)) dy = ∫ h(x) dx + k


Brugbart svar (1)

Svar #6
10. maj 2011 af NejTilSvampe

 Jeg ville starte med at fortælle hvad en differentialligning er, så vil jeg bevise sætningen om seperation af de variable, og snakke om leibners skrive måde (hed han det? :P) 

Så vil jeg gå videre til bevise løsningen af den homogene ligning, og dernæst vise at den hetorogene lignings løsning blot er summen af en vilkårlig partikulær løsning og løsningen til den homogene ligning.  


Brugbart svar (1)

Svar #7
10. maj 2011 af Andersen11 (Slettet)

#6 -> Leibniz, Gottfried Wilhelm (1646-1716)


Brugbart svar (1)

Svar #8
10. maj 2011 af Euroman28

@TA,

Det er altså også det jeg skriver.

Til den unge mand,

mht. type 2 ligning.

du starter med at sige at hvis

er en løsning til differential-ligningen

Så er enhver løsning på formen

Hvor

er en løsning til homogene del af ligningen

Altså

- - -

Der er Matematik i alt.


Svar #9
11. maj 2011 af bluesboy (Slettet)

 Tak for svarene. Men jeg er meget i tvivl om hvad det er jeg skal gøre når jeg skal redegøre for metoder til løsning. Skal jeg bare bevise de nævnte differentialligninger eller?? 


Brugbart svar (1)

Svar #10
11. maj 2011 af Andersen11 (Slettet)

#8

Så vidt jeg kan se, skrev du i #2 om den første ligning, at løsningen er ∫ (1/g(y)) dy + s = ∫ g(x) dx + t , og jeg gjorde i #5 opmærksom på, at det er h(x) , der indgår på højre side, ikke g(x) .


Brugbart svar (1)

Svar #11
11. maj 2011 af Euroman28

Nåå jaaa. Sorry Andersen :)

- - -

Der er Matematik i alt.


Skriv et svar til: Differentialligninger - Eksamen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.