Matematik

Differentialligninger

11. maj 2011 af bluesboy (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg kan trække nedstående opgave til en eventuel matematik eksamen. Men når der står jeg skal redegør for metoder til løsning af de differentialligninger, så ved jeg ikke hvad jeg skal gøre? Skal jeg bare lave et bevis med dem? Eller er der en bestemt fremgangsmåde hvorpå man kan vise hvordan man løser dem? I min matematik bog har jeg nemlig et bevis for for begge differentialligninger.. 

**********Du skal redegør for metoder til løsning af følgende typer af differentialligninger:

dy / dx = g(y) * h(x) , dy / dx + h(x) * y = g(x)

Der skal herunder indgå mindst ét bevis. *********************

Jeg takker på forhånd. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. maj 2011 af Andersen11 (Slettet)

Det spm. har du allerede kørende i denne tråd https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=1015513 . Fortsæt hellere diskussionen i den oprindelige tråd.


Brugbart svar (1)

Svar #2
11. maj 2011 af NejTilSvampe

 

h(x) og g(y) er begge kontinuerte funktioner, de har derfor en stamfunktion. 

lad os seperere variablerne.

f(x) er en løsning til differentialligning, lad os substituere den med y.

1/g(y) for g(y)≠0 har en stamfunktion G(y), og h(x) har stamfunktion H(x)+c

du indser at venstre siden kan omskrives mht. reglen for differentiation af sammensatte funktioner.

Du har dermed bevist sætningen for seperation af variabler. 

bevis så selv ved brug af det, løsningen til den lineær homogene differentialligning 

Vis så derefter at løsningen til den heterogene differentialligning er summen af løsningen til den homogene og en partikulær løsning. 

p(x) er en partikulær løsning, f(x) er løsningen til den homoegene, teorien må så være at l(x) = f(x)+p(x) er en løsning til den heterogene.

 


Svar #3
11. maj 2011 af bluesboy (Slettet)

@NejTilSvampe

Jeg forstår 100 % den første differentialligning nu. Tak for det. Jeg kan dog ikke rigtig forstå den anden (lineær homogene differentialligning). Er det en du gider at forklare? 


Brugbart svar (0)

Svar #4
11. maj 2011 af NejTilSvampe

  en lineær differentialligning har den generelle form.

En homogen lineær differentialligning, er bare en lineær differentialligning hvor g(x) = 0.

 

og den kan så løses vha. seperation af de variable.


Svar #5
11. maj 2011 af bluesboy (Slettet)

Det er ved separation af de variable af den homogene differentialligning jeg står af. Jeg kan ikke selv finde ud af at løse den. Kan du hjælpe?


Brugbart svar (0)

Svar #6
11. maj 2011 af Andersen11 (Slettet)

Blot for en ordens skyld hedder det separation af de variable, jvf. at separere noget. 

Den inhomogene differentialligning

dy/dx +h(x)·y = g(x)

løses måske simplest ved at bemærke, at hvis H(x) er en stamfunktion til h(x), har vi

(eH(x)·y)' = H'(x)·eH(x)·y + eH(x)·(dy/dx) = eH(X)·((dy/dx) + h(x)·y) = eH(x)·g(x) , hvorfor

eH(x)·y = ∫ eH(x)·g(x) dx + c , og dermed

y = e-H(x)·∫eH(x)·g(x) dx + c·e-H(x) ,

hvor c er en konstant.


Brugbart svar (0)

Svar #7
11. maj 2011 af NejTilSvampe

Vi fandt ud af i #2 at ,

Brug den sætning, bare hvor g(y) = y


Brugbart svar (0)

Svar #8
11. maj 2011 af NejTilSvampe

 #6 - hvad er din tanke gang her? det virker ikke særlig intuitvit bare at differentiere eH(x)·y. Kan godt se hvor du vil hen, men der mangler ligesom lidt en forklaring bag hvorfor du gør det.. personligt bryder jeg mig ikke om "gæt" eller "få en god ide" metoderne.

'For mig', giver det mere mening hvis du havde gjort det baglæns.

Men der er stadig lige det med at forklare 'hvorfor' man ganger med eH(x).


Brugbart svar (0)

Svar #9
12. maj 2011 af Andersen11 (Slettet)

#8

Jeg kan godt forstå din indvending. Jeg skal forsøge at motivere det lidt.

Venstre side af differentialligningen er y' + h(x)·y . Dette vil vi gerne kunne skrive på formen q(x)·(p(x)·y)' , hvor vi søger funktionerne p(x) og q(x) , for hvis det er muligt, kan vi isolere (p(x)·y)' og dermed integrere højresiden bestående af kendte funktioner, og endelig bestemme y . Vi har nu

q(x)·(p(x)·y)' = q(x)·p'(x)·y + q(x)·p(x)·y' .

Sammenholdes dette med h(x)·y + y' , ser vi, at dette er muligt, såfremt vi sætter

q(x)·p'(x) = h(x) , og

q(x)·p(x) = 1 .

Antager vi, at p(x) , q(x) ≠ 0 , fås

q(x) = 1/p(x) , og

p'(x)/p(x) = h(x) , hvoraf

p(x) = eH(x) , med H(x) = ∫ h(x) dx . Vi kan derfor skrive

y' + h(x)·y = q(x)·(p(x)·y)' = e-H(x)·(eH(x)·y)' = g(x) , hvorfor

(eH(x)·y)' = eH(x)·g(x) , og dermed

eH(x)·y = ∫ eH(x)·g(x) dx + c


Brugbart svar (0)

Svar #10
12. maj 2011 af NejTilSvampe

 udmærket det giver god mening. Og jeg beklager hvis jeg har holdt dig vågen :p god nat og tak for forklaringen.


Skriv et svar til: Differentialligninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.