Fysik

Gitter - bølgelængde

15. maj 2011 af Santa77 (Slettet) - Niveau: C-niveau

 Hej jeg har lavet et forsøg med en laser og et gitter, som jeg nu er ved at lave en rapport over. Men mine beregninger giver altså ikke helt det jeg synes de skal. Nogen der vil tjekke dem og hjælpe mig? 

Jeg har vedlagt skema over målinger og de resultater jeg har fået indtil videre

Jeg har fået gitterkonstanten til 0,0001 

og jeg har brugt denne formel til at udregne vinklen : tan(v) = x/a (a er afstand fra gitter til 0'te ordensprikken og x er afstanden fra 0'te ordenen til 1'te ordenen på hver side som står i skemaet) 

a = 227 cm

Jeg har prøvet at beregne bølgelængden lambda=(d*sin(v))/(n)

Håber nogen kan se hvad jeg gør forkert

Vedhæftet fil: Mappe1.xlsx

Brugbart svar (0)

Svar #1
15. maj 2011 af peter lind

Jeg kan ikke få de vinkler til at passe med de opgivne data. Regnearket giver ikke formler kun tal, så jeg kan ikke se hvad du har gjort. Du skal passe på med at regneark normalt regner i radianer ikke i grader


Svar #2
15. maj 2011 af Santa77 (Slettet)

 Jeg har ikke regnet dem i regneark. 

Vinklerne er regnet ved at bruge formlen tan(V)=x/a

Eks.: tan(227/15) = 0,270444937

Da jeg skrev dette eksempel ind kom jeg så til at se at jeg har byttet om på x og a i det vedlagte dokument, så det er nok der fejlen ligger :) 


Svar #3
15. maj 2011 af Santa77 (Slettet)

 Men skal man efterfølgende sætte det i tan- ?


Brugbart svar (0)

Svar #4
15. maj 2011 af peter lind

Du skulle have tan(v) = 15/227


Svar #5
15. maj 2011 af Santa77 (Slettet)

 Okay men hvordan kan det så være at bølgelængden kun bliver 0,000000002? 

Jeg fik vinklen til 0,001153302

λ=(0,0001·Sin(0,001153302)) / 1 = 0,000000002


Brugbart svar (0)

Svar #6
15. maj 2011 af peter lind

Den vinkel passer ikke. Du kan finde den ud fra formlen i #4


Brugbart svar (0)

Svar #7
15. maj 2011 af peter lind

Du har fundet tan(15/227); men du skal finde v så tan(v) = 15/227


Svar #8
15. maj 2011 af Santa77 (Slettet)

 Er det så v=tan-1(x/a) ?


Brugbart svar (0)

Svar #9
15. maj 2011 af peter lind

ja


Svar #10
15. maj 2011 af Santa77 (Slettet)

 Okay hehe . Undskyld jeg var lidt langsom til at fange den heh


Skriv et svar til: Gitter - bølgelængde

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.