Fysik

Watt

21. august 2025 af Oliviaaa0 - Niveau: C-niveau

Hej, jeg er lidt i tvivl, om jeg har gjort det rigtigt. Opgaverne siger:

D) En energisparepære på 11 W giver nogenlunde samme lysmængde, som den almindelige 40 W-pære. Hvor meget kan familien spare om året ved at skifte til en energisparepære, hvis de har pærerne tændt 2 timer om dagen 200 dage om året? Prisen er: 2,71 kr./kWh

Her har jeg sagt:

0,002 kWh * 200 dage = 4,4 kWh * 2,71 kr./kWh = 11,924 kr.

0,04 kWh * 200 dage = 16 kWh * 2,71 kr./kWh = 43,36 kr.

Familien må derfor spare: 43,36 kr. - 11,924 kr. = 31,436 kr. 

E) Måske kan det betale sig at skifte til energisparepærer derhjemme. Overvej, hvilke informationer der er nødvendige for at afgøre, om det økonomisk er en fordel at skifte til energisparepærer.

Her mener jeg, at man skal vide, hvor meget pæren bruges om dagen og hvor mange dage om året. 

Tak på forhånd.


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. august 2025 af AngelOneOne

Hej,

Beregningen er som udgangspunkt korrekt, bortset fra, at det er 0,08 kWh og ikke 0,04 kWh forbrug for 40W pæren. Det ville du også selv have fanget, hvis du havde angivet hele beregningen:

0,04 kWh x 2 timer = 0,08 kWt x 200 timer = 16 kWh x 2,71 kr/kWh = 43,36 kr. ;o)

- - -

/Angel


"The Universe is under no obligation to make sense to you" - Niel deGrasse Tyson
Look deep into nature, and then you will understand everything better” - Albert Einstein


Brugbart svar (0)

Svar #2
21. august 2025 af ringstedLC

D) Enheden "dage" er her misvisende, da en "dag" er 24 timer, hvilket så giver enheden "kr. timer" på mellemregningerne og resultatet:

\begin{align*} \textup{Besparelse} &= p_{40}-p_{11} \\ &= 0.040\,\textup{kW}\cdot 2\,\textup{t}\cdot 200\cdot 2.71\,\textup{kr./kWt}-0.011\,\textup{W}\cdot 2\,\textup{t}\cdot 200\cdot 2.71\,\textup{kr./kWt} \\ &= \bigl(0.040-0.011\bigr)\cdot 400\cdot 2.71\,\textup{kr.} \\ \textup{Besparelse} &= 31.44\,\textup{kr.} \end{}


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. august 2025 af ringstedLC

D) Alternativt:

\begin{align*} \textup{Besparelse} &= p_{40}-p_{11} \\ &= 0.040\,\textup{kW}\cdot 2\,{\color{Red}\textup{t/dg}}\cdot 200\,{\color{Red}\textup{dg}}\cdot 2.71\,\textup{kr./kWt} -0.011\,\textup{W}\cdot 2\,{\color{Red}\textup{t/dg}}\cdot 200\,{\color{Red}\textup{dg}}\cdot 2.71\,\textup{kr./kWt} \\ &= \bigl(0.040-0.011\bigr)\cdot 400\cdot 2.71\,\textup{kr.} \\ \textup{Besparelse} &= 31.44\,\textup{kr.} \end{}

E) Derudover så man også på købspriserne og levetiderne, da man havde valget mellem de to slags pærer.


Svar #4
22. august 2025 af Oliviaaa0

Okay, super. Tak for det! Det var også det, jeg havde skrevet. :)


Skriv et svar til: Watt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.