Fysik

Bølgelængde

16. maj 2011 af marielouisea (Slettet)

 hej har lige et par opgaver, som jeg simpelthen ikke kan finde ud af:

Et objekt bevæger sig sådan, at z = –0,85. Det udsendte lys har laboratorie-bølgelængden λ = 630 nm.

Hvordan bevæger objektet sig i forhold til os, og hvad er bølgelængden af lyset, når det bliver modtaget?

- har fundet ud af hvordan objektet bevæger sig i forhold til os, mangler blot bølgelængden, når lyset bliver modtaget?

Diagrammet nedenfor viser en ældre udgave af sammenhængen mellem galaksers hastigheder og afstanden til dem (fra 1935).

Find, hvilken Hubble­konstant astronomerne fik ved brug af denne graf og beregn Universets alder ud fra denne værdi for H.

(diagrammet er vedhæftet)

Vedhæftet fil: cadecc5d87.png

Brugbart svar (0)

Svar #1
16. maj 2011 af TorbenA (Slettet)

Den klassiske formel for rødforskydning er

Δλ / λ0 = v / c = z

i min bog. Det betyder, at z må være + 0,85. Ellers skal objektet bevæge sig mod os med kæmpestor hastighed.

λ0 er laboratoriebølgelængden, og v er radialhastigheden positiv væk fra os.

Den modtagne bølgelængde er λ0 + Δλ.

Hubbles lov siger

v = H·r

H er hældningen af grafen.

Universets alder siges at være 1/H. Det er kun, hvis udvidelseshastigheden har været konstant.

Grafen mangler en enhed for afstanden (x-aksen).


Brugbart svar (0)

Svar #2
29. april 2020 af Ladora (Slettet)

Hvordan finder man ud af hvordan objektet bevæger sig i mod os, og hvad er formlen? :o


Skriv et svar til: Bølgelængde

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.