Fysik
Elektromagnetisme...
Jeg sidder her og repeterer noget om elektromagnetisme, men kunne godt tænke migat i fortalte en lille smule om det som fx.
1.Hvad er Elektromagnetisme?
2.Hvilke fordele har man med elektromagneter i forhold til almindelige magneter?
3.Fortæl noget om Ohms lov.
•Fortæl noget om spænding, strøstyrke og modstand. (hvad er det?)
•Regn nogle eksempler?
4.Fortæl noget om Gribereglen.
•Hvad kan man bruge gribereglen til?
5.Hvad afhænger elektromagnetens styrke af?
6.Forslag til hvad man kan lave forsøg med?
7. Ellers andet JA TAK!
Malfoy
Svar #1
21. maj 2005 af Malfoy (Slettet)
Svar #2
21. maj 2005 af hilo (Slettet)
1. elektromagnetisme= magnet som er elektrisk, dog meget svagt...
2. alm. magneter kan kun tiltrække eller frastøde....en elektromagnet kan faktisk virke som strøm....
3. ohm betyder modstand=(R)
måles i enheden voltpr. amper =V/A
Modtand regulere strøm og spænding
*strømstyrke= (I) betyder hvor meget støm du "får" fra strømkilden....
* der er to "slags" spænding0 (U) veksel og jævnspænding
Jævnspænding går fra + til - hele tiden imens vekselspæmding skiftes....
U=R*I
4. i elektromagnetsme kan du se hvilken vej strømmen kommer fra..hvad der er nordpol og sydpol i en elektromagnet. hvis du har en magnet nål kan den fortælle dig hvilken retning der er syd pol og hvilken der er nordpol....
5.det afhænger af vindgstallet om magneten og strømstyrken, jo flere vendinger og jo højere strømstyrke og stærkere et magnet....
6. du kan undersøge hvordan magnetfeltet er omkring en elektromagnet eller fremstille en elektromagnet.....og mål styrken ved at regne...vendingstallet med strømstyrken
håber det hjalp...
Svar #3
21. maj 2005 af Malfoy (Slettet)
Hvordan gør jeg det?
kan jeg få en forsøgsbeskrivelse?
Svar #4
21. maj 2005 af hilo (Slettet)
Svar #5
22. maj 2005 af ester (Slettet)
Det er når du ved hjælp af strøm laver en magnet - man bruger ikke en magnet, men en jernkerne. Desuden kan en elektromagnet være meget stærk.
#0
Gribereglen:
Du griber med højre hånd i den retning du har snoet ledningen omkring jernkernen. Grib fra + til -. På den måde finder du ud af hvor nord- og sydpolen er... nordpolen er ved din tommelfinger.
Hvad elektromagnetens styrke afhænger af:
Den afhænger af hvor mange vindinger spolen har og hvor mange ampere der er sat til...
Svar #6
22. maj 2005 af Malfoy (Slettet)
Hvordan laver jeg en elektromagne`t?
Svar #7
22. maj 2005 af ester (Slettet)
Svar #9
22. maj 2005 af BsB86dk (Slettet)
Svar #10
24. maj 2005 af LanioX (Slettet)
Det viser sig at elektricitet og magnetisme er to sider af samme sag! Hver gang der går en strøm vil denne strøm skabe et magnetfelt. Det er derfor man kan lave magneter ved at sende strøm igennem en spole.
Det er svært at lave stærke permanente magneter, det er det der giver elektromagneter deres store fordel. Det er meget nemme at lave en stærk strøm og derved skabe en magnet der er mange gange stærkere end "normale" permanente magneter.
Svar #11
24. maj 2005 af Mester_Bean (Slettet)
Det kan bl.a. bruges til transformation og induktion! Ved løftning af kæmpe store jernplader, bruger man også en elektromagnet til at løfte, da den bedre kan styres!
Svar #12
24. maj 2005 af The-cracker (Slettet)
Hvis du har læst de sider der var før, burde det ikke være et problem.
Svar #13
08. april 2008 af v_one_bjerg (Slettet)
? Magnetisme der forekommer ved hjælp af elektricitet.
? Hans Christian Ørsted opdagede elektromagnetisme ved et tilfældigt forsøg. (Magnet ved en ledning.)
? Inde i ledningen løber der elektroner.
? Man kan vise magnetfeltet ved tommelfingerreglen.
? Et godt forsøg; brug en plade med en ledning (en enkeltvinding?) der går op over pladen og ned gennem pladen fra midten. Hvis man lægger nogle små magneter rundt på denne plade, kan man også påvise H. C. Ørsteds forsøg. Vi kan påvise højrehåndreglen ved dette.
? Antallet af elektroner, hvor mange gange man kan få den til at arbejde samme.
? U = R * I.
? Modstanden er bare et spørgsmål om at regulere antallet af elektroner.
? Strømstyrkens afhænger sammen med spændingen, strømstyrken og modstanden.
? Det er kun antallet af elektroner der angiver styrken. – Ikke hastigheden.
? En spole tilsat strøm er en elektromagnet.
Omkring historien:
? Elektromagnetismen er en betegnelse for de fysiske egenskaber af det elektromagnetiske felt; et felt der er til stede overalt, og påvirker elektrisk ladede partikler med en kraft, hvilket igen påvirker disse partiklers bevægelse. Samtidig påvirker partiklernes ladning og bevægelse det elektromagnetiske felt.
Historisk udvikling
? Gian Domenico Romagnosi beskrev første gang hvordan en kompasnål påvirkedes af en elektrisk strøm i to avisartikler i byerne Trento og Rovereto i maj 1802, 2 år efter at voltasøjlen første gang blev konstrueret. Romagnosis opdagelse af en sammenhæng mellem elektricitet og magnetisme blev i det store og hele overset af samtidens videnskabelige miljø.
? Opdagelsen af elektromagnetismen tilskrives derfor ofte H.C. Ørsted, der ved et tilfælde observerede den samme effekt i 1820, mens han forberedte sig til en forelæsning. En mere komplet teori, der bl.a. samlede og udvidede Faradays og Ampères resultater, blev udviklet af James Clerk Maxwell i 1873.
? I 1830 skriver Ørsted i Encyclopedia of Edinburgh at kendskab til Romagnosis opdagelse ville have fremskyndet opdagelsen af elektromagnetisme med 18 år.
? I 1831 opdager den engelske fysiker Michael Faraday induktionen, en effekt, hvormed man kan frembringe en strøm ved at bevæge en magnet gennem en spole. Det er denne effekt der ligget bag moderne elkraftværker, vindmøller mv.
Skriv et svar til: Elektromagnetisme...
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
