Kemi

syre-baser

22. maj 2005 af anja_0 (Slettet)
Hej..

OPG.1 FRA MAJ 2003
http://us.uvm.dk/gymnasie/almen/eksamen/opgaver/sommer03/kemi2003-10-1.pdf

a) ascorbinsyrer M er 176,12 g/mol
n=m/M <=> 60mg/176,12 g/mol = 0,347
c= 0,347*0,100L/0,200L = 0,1735 M???

b) hvordan finder jeg så pH da den kan afgive en proton altså monoprot syre?

Brugbart svar (0)

Svar #1
22. maj 2005 af KemiKasper (Slettet)

pKs for ascorbinsyre kan du finde i databogen og pH kan derefter udregnes.

Svar #2
22. maj 2005 af anja_0 (Slettet)

a) er den regnet forkert eller hvad, for tror at jeg sku dividere det med 0,100L istedet for 0,200L...???

b) der står 2 pKs for ascorbinsyre i databogen.
4,17 og 11,57..
det er derfor jeg er tvivl om?

Brugbart svar (0)

Svar #3
22. maj 2005 af KemiKasper (Slettet)

1) Nej, det er ikke rigtigt.

n = 60mg/176,12 g/mol = 0,34 mmol
c = 0,34 mmol/200mL =1,7 mM

2) Brug den første. Vi regner den for monoprot idet den sidste pKs-værdi er meget høj dvs. meget svag syre.

Svar #4
22. maj 2005 af anja_0 (Slettet)

b) jeg får pKs til -0,62, hvilket det virker forkert...

Brugbart svar (0)

Svar #5
22. maj 2005 af frodo (Slettet)

øhh.. pKs er jo 4,17!

Det har du jo selv slået op

Svar #6
22. maj 2005 af anja_0 (Slettet)

b) jeg sætter det ind i svagsyre formel: ½(4,17-1,7)=1,235.
er det rigtigt?

Svar #7
22. maj 2005 af anja_0 (Slettet)

#5: jo men der står at man skal regne det ud???

Brugbart svar (0)

Svar #8
22. maj 2005 af frodo (Slettet)

nej. Du skal tage gennemsnittet af pKs og logaritmen til koncentrationen

Brugbart svar (0)

Svar #9
22. maj 2005 af frodo (Slettet)

sludder.. ;D
du skal tage logaritmen til koncentrationen, og ikke bare indsætte konc

Brugbart svar (0)

Svar #10
22. maj 2005 af frodo (Slettet)

#7: det kan jeg ikke se nogen steder..

Brugbart svar (0)

Svar #11
22. maj 2005 af frodo (Slettet)

for lige at gøre det helt klart hvad jeg mener i #8,9 skal du altså indsætte i:
pH=½(pKs-logCs)

Svar #12
22. maj 2005 af anja_0 (Slettet)

½(4,17-0,23)=1,97???

Svar #13
22. maj 2005 af anja_0 (Slettet)

½(4,17-log1,7)=1,9697???

Brugbart svar (0)

Svar #14
22. maj 2005 af frodo (Slettet)

½(4,17-log[1,7*10^(-3)])=3,47

Svar #15
22. maj 2005 af anja_0 (Slettet)

c) ved aflæsning af x5 får jeg pH til 4,2.. er det rigtigt???

Brugbart svar (0)

Svar #16
22. maj 2005 af frodo (Slettet)

nej.. 4,17

Svar #17
22. maj 2005 af anja_0 (Slettet)

#14: hvorfor siger du 10^(-3)

Brugbart svar (0)

Svar #18
22. maj 2005 af frodo (Slettet)

fordi det er den koncentration du har.

Svar #19
22. maj 2005 af anja_0 (Slettet)

nå ja:)
hvordan beregner jeg opg.del d)?? altså procentdel?

Brugbart svar (0)

Svar #20
22. maj 2005 af frodo (Slettet)

ved at 1) beregne syre/base-brøken
eller 2) ved at aflæse den

Forrige 1 2 Næste

Der er 36 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.