Matematik
Hjælp....! Mat???
Det jeg skal gøre er at Beskriv talmæssige forskelle og forhold mellem den første triatlon og en Ironman.
Er der en som kan fortælle hvad jeg skal gøre??
Svar #1
22. maj 2005 af Dunnar (Slettet)
Svar #2
22. maj 2005 af Therackoo (Slettet)
Talmæssige forskelle???
f.eks:??
Ironman: Triathlon:
3,8 km svømning - 1,5 km = 2,3 km
180 km cykling - 40 km = 140 km
42,2 km løb - 10 km = 10 km
Svar #5
22. maj 2005 af Therackoo (Slettet)
(Ironman) 3,8 km svømning
(Triathlon) 1,5 km svømning
Forskel: 2,3 km
(Ironman) 180 km cykling
(Triathlon) 40 km cykling
Forskel: 140 km
(Ironman) 42,2 km løb
(Triathlon) 10 km løb
Forskel: 32,2 km
???
Svar #9
22. maj 2005 af Fassos (Slettet)
Frede har trænet for at gennemføre en Ironman.
Figur 1 viser resultatet af en pulsmåling for Frede, men han gennemfører en Iroman.
Pulsen er antallet af slag, hjertet slår pr. minut.
Figur 1:
Puls : 115, 120,125,130,135,140,145,150,155
160, 165, 170
Time : 0,1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
11, 12,
Svømning : 0 - 120 cykling : 1 - 120 Løb : 7 - 120
2,1 Afmærk på svararket, hvornår Frede skifter fra svømning til cykling og fra cykling til løb.
2,2 Hvor lang tid tog det Frede at gennemføre denne Ironman?
2,3 Hvor lang tid tog cykelturen?
2,4 Angiv, i hvilket interval pulsen ligger, mens Frede gennemfører denne Ironman.
Svømning 3800m -
Tid : 1t. 5 min. 51 sek
Fart : 100 m på 1 min 44 sek.
Gennemsnitlig puls: 159 slag/min.
Cykling 180 km -
Fart: 29,5 km/t
Gennemsnitlig puls: 142 slag/min
Løb 42,2 km
Tid: 4 t. 35 min. 46 sek.
Gennemsnitlig puls: 136 slag/min.
af tabellen fremgår det, at Frede løb 42,2 km på 4 t. 35 min 46 sek.
2,5 Beregn den tid, Frede i gennemsnit bruger pr. kilometer, han løber.
2,6 Beregn Fredes gennemsnitsfart i km/t. for hele denne Ironman.
Frede er medlem af en klub, der arrangerer et triatlonstævne. Han hjælper med at tilrettelægge ruterne.
Klubben har valgt at bruge distancerne
- 850 m svømning
- 42 km cykling
- 10 km løb
På svararket er løberuten indtegnet.
3,1 Beregn, hvor mange gange ruten skal gennemløbes af hver triatlondeltager.
Cykelruten skal lægges på veje.
Den skal have en længde så tæt på 10,5 km som muligt. Den skal gennemkøres 4 gange. Af hensyn til sikkerheden for deltagerne skal ruten lægges, så den hverken krydser sig selv eller har strækninger fælles med løberuten. Både start og mål skal være i målområdet.
3,2 Indtegn et forslag til en cykelrute på svararket.
Frede hjælper Samuel med at træne til en ungdomstriatlon. Når man træner, øges kroppens energiforbrug. Samuel undersøger, hvad den hårde træning betyder for hans energiforbrug.
Under træningen drikker Samuel 3/4 liter energidrik, som indeholder 1107 kJ/l.
4,1 Beregn, hvor mange KJ 3/4 liter energidrik indeholder.
For unge mænd som Samuel regner man med, at kroppen i hvile har et energiforbrug i timen på 4,5 kJ/kg kropsvægt.
Samuel vejer 67 Kg.
4,2 Beregn Samuels hvile-energiforbrug på en time.
Tabellen viser forholdet mellem energiforbruget i hvile og energiforbruget ved forskellige aktiviteter.
Eksempel: Når man løber med en fart op 10 km/t., bruger man 9,4 gange så megen energi, som man bruger i hvile.
En dag skal Samuel træne løb efter dette program:
12 min. med 10 km/t.
4 min. med 18 km/t
12 min med 10 km/t
4 min. med 18 km/t
12 min. med 10 km/t
4 min. med 18 km/t
12 min. med 10 km/t
Aktivitet - faktor
Hvile 1,0
Hårdt arbejde 7,7
Gang, 4 km/t. 3,5
Gang, 8 km/t 7,5
Gang op af trapper 9,7
Løb, 10 km/t 9,4
Løb, 12 km/t 11,5
Løb, 18 km/t 16,3
Cykling, 18 km/t 8,1
Cykling, 30 km/t 14,0
Cykling, 40 km/t 18,5
Crawl 10,5
Brystsvømning 8,7
4,3 Beregn Samuels samlede energiforbrug under denne træning.
4,4 Beregn, hvor stor en del af Samuels samlede energiforbrug de 3/4 liter energidrik kan dække.
Samuels mål er at gennemføre en ungdomstriatlon med dette resultat:
Svømning(crawl) 850 m - 17 min.
1. skift - 3 ½ min.
Cykling 42 km - 1 t. 20 min.
2. skift - 3 min
Løb 10,5 km - 50 min.
Energiforbruget under skiftene svarer til hårdt arbejde.
4,5 Beregn Samuels forventede energiforbrug i denne triatlon.
Diagrammet på svararket viser sammenhængen mellen tids- og energiforbrug for Samuel og Asbjørn
4,6 Tegn grafen for Samuels triatlon færdig på svararket.
4,7 Afgør, hvilken af de to triatleter der kommer først i mål.
4,8 Beskriv, hvad grafen viser om cykelturen for de to triatleter.
Tak for hjælpen
Svar #15
22. maj 2005 af Therackoo (Slettet)
Svar #17
22. maj 2005 af Therackoo (Slettet)
Svømning : 0 - 120 cykling : 1 - 120 Løb : 7 - 120
Svar #19
22. maj 2005 af Therackoo (Slettet)
