Matematik

Lokalt og globalt maksimum/minimum?

23. maj 2011 af Shtine (Slettet) - Niveau: A-niveau

Opgave 6 i http://uvm.dk/~/media/Files/Udd/Gym/PDF11/110518_1stx111_MAT_A.ashx

Passer det, at der er lokalt max i 0 og 6 og lokalt min i -3 og 4, og dermed globalt max i 6 og globalt min i -3? Eller har jeg helt misforstået det? (:


Brugbart svar (2)

Svar #1
23. maj 2011 af WHiP (Slettet)

Der er lokalt max i 0, lokalt min i 4,

Kig på hvornår grafen er voksende og aftagende, husk på:

Du bruger f'(x)=0 til at bestemme ved hvilke punkter der kan tegnes en vandret tangent, hvilket vil sige der her er et stigningstal på 0.


Svar #2
23. maj 2011 af Shtine (Slettet)

Mange tak.
Ja, men her er ingen funktion, så det er ikke muligt. (:


Brugbart svar (1)

Svar #3
23. maj 2011 af LuckyLuc (Slettet)

 [-3, 0] er funktionen voksende

[0, 4]  er funktionen aftagende

[4,6] er den voksende igen.

Funktionens har lokalt maksimum i (0,f(0))

Funktionen har lokalt minimum i (4, f(4))

Funktionen antager jo værdierne fra [-3,6][ derfor kan det ikke være globalt maximum eller minimum, da den forsætter fra og minus 3 til og med 6... -3 og 6 er endepunkt så det er ikke ekstremumspunkt.

For at fastslå ekstremer, skal man kigge på om funktion i sin "omegn" har fortegns variation. Man kunne f.eks. blive snydt med at -3 er global minimum men vi skal huske på at det er et "endepunkt" så den tæller ikke. Håber ihvertfald jeg har forklaret det godt, og at du kan forstå mig :). 


Brugbart svar (1)

Svar #4
23. maj 2011 af WHiP (Slettet)

Er jeg klar over, det er bare en grundsætning man bør have i hovedet når man laver sådan noget :)


Brugbart svar (1)

Svar #5
23. maj 2011 af WHiP (Slettet)

Og som #3 skriver


Svar #6
23. maj 2011 af Shtine (Slettet)

Det er indenfor intervallet [-3;6] - så vel ikke uendelig. (:

Men tak begge to.


Brugbart svar (1)

Svar #7
23. maj 2011 af LuckyLuc (Slettet)

sry redigere lige..


Brugbart svar (1)

Svar #8
23. maj 2011 af bobby333 (Slettet)

hey I har vist alle lige misforstået opgaven. Den går jo ud på at forklare monotoniforholdende for grafen f og ikke f'.

dvs at grafen for f:

 er voksende i intervallerne [-2;3] og [5;6]

og aftagende i intervallerne [-3;-2] og [3;5]
 

med toppunkterne -2, 3 og 5 :D:D:D


Svar #9
23. maj 2011 af Shtine (Slettet)

Shit man! Det havde jeg slet ikke tænkt over.. /:
Men hvordan ser man det?
Er det bare hvis den er under førsteaksen, så er den aftagende og omvendt ved over? Og så der er toppunkter i f'(x)=0?


Brugbart svar (1)

Svar #10
23. maj 2011 af bobby333 (Slettet)

ja men det er bare omvendt altså hvis den er under 2. aksen så er grafen aftagende og omvendt og toppunkterne er sølfølgelig bare skæringspunkterne f'(x)=0


Svar #11
23. maj 2011 af Shtine (Slettet)

Vi er enige om, at førsteaksen er x-aksen, right?!


Brugbart svar (1)

Svar #12
23. maj 2011 af bobby333 (Slettet)

jep:)


Svar #13
23. maj 2011 af Shtine (Slettet)

Så kan det da heller ikke være under andenaksen? (: Som du skrev?


Brugbart svar (1)

Svar #14
23. maj 2011 af bobby333 (Slettet)

hov tror du har ret, jeg mente at hvis den er negativ på y-aksen så er grafen aftagende og omvendt:)


Svar #15
23. maj 2011 af Shtine (Slettet)

Yes yes! Så er jeg med - du fik mig bare forvirret lidt der. :b Tak!!


Skriv et svar til: Lokalt og globalt maksimum/minimum?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.