Fysik

omløbstid

25. maj 2011 af hjæææælp (Slettet) - Niveau: A-niveau

omløbstiden for en stjerne, hvad er formelen for det? 

følgende er oplyst. 

stjernen X er en del af stjernesystem hvor X udfører en jævn cirkel omkring en dobbeltstjerne med massen 4.01E30 kg

afstanden fra dobbeltstjernen og X er 0.17 lysår (hvilket ifølge TII er 1.60829E15 m) 

hvor mange år er X om at foretage et omløb om stjernen? 


Svar #1
25. maj 2011 af hjæææælp (Slettet)

jeg kender desuden stjernen Xs radius, areal, max intensitet og dens udstrålede effekt. 


Svar #2
25. maj 2011 af hjæææælp (Slettet)

jeg ved at jeg nok skal bruge at

m*(4 *pi2*r)/T2 = G * (M*m)/r2

der skrives som 

r3/T2 = (G*M)/(4*pi2

hvor G er gravitationskonstanten. 

Heraf kan T isoleres 

T = 785077 år

men gælder værdien for gravitationskonstanten også i det system hvor disse stjerner er? 

eller kun i vores galakse? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
25. maj 2011 af Lurch (Slettet)

 Gravitationskonstanten er så vidt vi ved den samme overalt. Det er en af de fundamentale naturkonstanter som menes at være universelle 


Svar #4
25. maj 2011 af hjæææælp (Slettet)

okay, men hvordan kan man være sikker på det? det er vel ret gætteri. 


Brugbart svar (0)

Svar #5
25. maj 2011 af Lurch (Slettet)

 Det er en ganske dyb diskussion :)

Men ja, i princippet er det rent gætteri. Men man kan vende den om og spørge hvorfor tyngdekraften skulle fungere anderledes andre steder? Ud fra alle de observationer man kan gøre sig indefor astronomien, så opfører alt sig i henhold til den generelle relativitetsteori/tyngdeloven. Så der er god empirisk basis for at det er sådan alle steder. Men nej, man kan aldrig rigtig vide det med sikkerhed. 

Måske der er en lille jordhule på jorden hvor fysikkens love ikke gælder. Det er umuligt at vide med sikkerhed før man har testet alle jordklodens jordhuler.  Men i og med fysikkens love ikke er modbevist i nogle jordhuler endnu, antager man at den gælder i alle jordhuler.


Svar #6
25. maj 2011 af hjæææælp (Slettet)

ja du har egentlig en pointe.


Brugbart svar (0)

Svar #7
26. maj 2011 af komikeren (Slettet)

 Fg=G*(Mm/R^2) og Fc=m(2pi/T)^2 * R, hvor T er omløbstiden vi gerne vil finde. 

vi sætter de to formler lig hinanden og isolere T

T=2pi * sqrt(R^3/GM)

jeg får T=2,699*10^13s = 0,86Mår 


Skriv et svar til: omløbstid

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.