Fysik

kosmologi

26. maj 2011 af hjæææælp (Slettet) - Niveau: A-niveau

det er b-delen, jeg er i tvivl om. 

jeg har brugt at  

z = ( H0/c ) * r0 

oog tegnet en (z,r)-graf. punkterne ligger med tilnærmelse tæt på en ret linje. jeg tegner den bedste rette linje og finder hældningen af denne. 

denne hældningen er vel lig med (H0/c) 

hvordan går jeg videre herfra? 

jeg skal jo kun finde H0, hubblekonstanten

Vedhæftet fil: Unavngivet.png

Brugbart svar (0)

Svar #1
26. maj 2011 af andreaspeter89 (Slettet)

gang hældningen med c. :)

desuden er det ikke en (z,r0)-graf du skal lave, men en (r0,z)-graf.


Svar #2
26. maj 2011 af hjæææælp (Slettet)

kan det passe at

H0 = (hældningen*lysetshastighed)/r0 

hvor r0 er den nuværende afstand mellem galaksen og os. 

skal jeg så tage et gennemsnit af afstandene eller hvad er r0s værdi i denne sammenhæng?


Svar #3
26. maj 2011 af hjæææælp (Slettet)

jeg har z op af y-aksen og r af x-aksen. 

kan det passe? 


Brugbart svar (0)

Svar #4
26. maj 2011 af andreaspeter89 (Slettet)

Der er noget jeg ikke forstår. Har du fået z = ( H0/c ) * r0 fra din lærer?

Min bog siger v=H0*r og du kan så erstatte v med z*c da v=z*c.

Du har så z*c=H0*r, som kan omskrives til z=(H0*r)/c, men jeg kan ikke få z=(H0/c)*r0

Her er H0=z*c/r, og r er netop galaksens afstand.

Har du ikke en tabel hvor dine r0-værdier er givet?s


Svar #5
26. maj 2011 af hjæææælp (Slettet)

jo jeg har vedhæftet tabellen. i tabellen er givet r0 for alle galakser samt bølgelængden for alle. 

desuden er lambda laboratorie givet . 

Dermed kan jeg beregne z, da z = (lobs - llab/)llab (l = lambda) 

nej det er ikke en formel fra min lærer. 

i min formelsamling står som du fint skriver v0 = H0 * r0 

hvor v0 er galaksens nuværende fart væk fra os, r0 er den nuværende afstand. 

Den formel jeg har fandt jeg i denne link i EMU.dk 

www.emu.dk/gym/fag/fy/uvm/forsoeg/data/fysik_vejl_opg_kosmologi.pdf

Men den formel du finder frem til og den formel jeg har her, er jo ens :) 

du har bare ganget med r0 i nævneren. på den side kommer man til sidst også til den formel du kommer frem til. 

men der er 8 forskellige galakser, med 8 forskellige afstande, r0, så skal man bruge gns af disse eller? 


Brugbart svar (0)

Svar #6
26. maj 2011 af andreaspeter89 (Slettet)

Havde ikke lige set den vedhæftede fil. ;)

Jeg kan ikke se de er ens, men du har sikkert ret :)

Du skal jo lave en ret linje ud fra alle r0-værdierne :) Hvis du bare brugte en gennemsnitsværdi af alle dine værdier ville du jo bare få et punkt ;)


Svar #7
26. maj 2011 af hjæææælp (Slettet)

altså jeg har tegnet en graf med alle r0 i x-aksen og rødforskydningen z i y-aksen 

dermed har jeg fået følgende ligning ved at tegne en lineær tendenslinje gennem punkterne. 

hældning = 7*10-5

hvordan skal jeg komme videre herfra. 


Brugbart svar (0)

Svar #8
26. maj 2011 af andreaspeter89 (Slettet)

Nej.

Du bruger bølgelængden til at finde z. Det lyder det til du er med på. Det hele skal selvfølgelig være i SI-enheden.

Så har du altså derefter 8 punkter opbygget på følgende måde: (r0,z).

Dem bruger du så til at finde den rette linje, hvor i følge din formel hældningen er H0/c. Så ganger du med c og får H0 :)


Svar #9
26. maj 2011 af hjæææælp (Slettet)

jamen bølgelængden er forskellige for de forskellige galakser. det samme er afstandene r0. 

så jeg har 8 forskellige z og 8 forskellige r0. 

disse bruges til at tegne en graf, hvoraf hældningen aflæses. 

vedhæfter lige mine resultater. 

eller jeg er helt forkert på den måske? 

Vedhæftet fil:Unavngivet.png

Brugbart svar (0)

Svar #10
26. maj 2011 af andreaspeter89 (Slettet)

Altså din fremgangsmåde virker korrekt. Men det er også lige det samme vi har sagt? ;)

Jeg kom lige i tanke om hvorfor jeg hellere ville bruge v=H0*r fremfor din. Hubblekonstanten har nemlig enheden (km/s)/Mly og derfor vil det gøre det en del sværere for dig (hvis muligt) at sammenligne med en tabelværdi, når du laver en (r0,z)-graf fremfor en (v,r0)-graf :)


Brugbart svar (0)

Svar #11
26. maj 2011 af andreaspeter89 (Slettet)

Så hvis jeg fik opgaven ville jeg altså bruge de z-værdier du har fundet til at beregne v i km/s, og derefter lave en [Mly,km/s]-graf :)


Brugbart svar (0)

Svar #12
26. maj 2011 af andreaspeter89 (Slettet)

Undskyld forvirringen :S


Svar #13
26. maj 2011 af hjæææælp (Slettet)

okay, så du vil have jeg skal finde v, og derefter (v,r)-graf. 

og hældningen af denne svarer så til H0? 


Brugbart svar (0)

Svar #14
26. maj 2011 af komikeren (Slettet)

 Først laver du en beregnet kolonne med Z.

Denne laves således: z=(lamda-656,28nm)/655,28nm

Dernæst laver du en beregnet kolonne med v0 som regnes ved: v0=z*c, c=lysets fart. 

så laver du en (r0,v0) graf og så finder du hældningen.

Ifølge mine beregninger skulle du gerne få en hubble konstant på 21.


Svar #15
26. maj 2011 af hjæææælp (Slettet)

#14 - er hældningen lig med h0? 

jeg får 20.394 


Brugbart svar (0)

Svar #16
26. maj 2011 af komikeren (Slettet)

hældningen er lig h0 jep


Skriv et svar til: kosmologi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.