Fysik

tryk, gas

26. maj 2011 af hjæææælp (Slettet) - Niveau: A-niveau

 En gasflaske med oxygen opbevares i et værksted ved temperaturen 18 °C, hvor
trykket i flasken er 21,3 MPa. Under en brand i værkstedet stiger temperaturen i
gasflasken til 320 °C.
a) Hvilket tryk er der i gasflasken ved denne temperatur?

hint til at løse ovenstående opgave søges 


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. maj 2011 af mathon

isochor

                                              pefter / pfør = Tefter / Tfør


Svar #2
26. maj 2011 af hjæææælp (Slettet)

den formel har jeg set før et eller andet sted, men det står ikke i formelsamlingen. 

desuden står i uvm hjemmeside at man skal løse ogpaven sådan for at tilfredsstille dem: 

Spørgsmål 4a (Elevscore 6,7) er en forholdsvis enkel beregning af trykket i en gasflaske med
en ideal gas, når temperaturen stiger voldsomt. Den gode besvarelse indeholder en forklaring,
om at både stofmængden og rumfanget kan formodes at være konstant, hvorfor forholdet
mellem temperatur og tryk er konstant. Den typiske fejl i forbindelse med anvendelse af
idealgasloven er, at omregningen mellem °C og K glemmes.
Det er i denne opgave ikke helt tilfredsstillende blot at antage værdier for stofmængden og
rumfanget eller densiteten, selvom de selvfølgelig udligner hinanden i den efterfølgende
udregning.

Men ved at bruge den formel der, er det jo slet ikke nødvendigt at inddrage al ovenstående? 


Svar #3
26. maj 2011 af hjæææælp (Slettet)

da er pefter = 524308 Pa 

det lyder voldsomt, er det rigtigt? 


Brugbart svar (0)

Svar #4
26. maj 2011 af komikeren (Slettet)

 @#3

Det du har kopieret ind er jo præcis det #1 siger. Du kender nok formlen 

p*V=N*kb*T ... N*kb*T kan skrives som n*Na*kb*T som igen omskrives til n*R*T

kb= boltzmanns konstant og R=Na*kb...

du kan så sætte de to situationer op for hinanden:

R er en konstant så den forsvinder, og vi får at vide at n er konstant så den forsvinder også. tilbage er:

p1*V1/T1=(p2*V2)/T2...


Svar #5
26. maj 2011 af hjæææælp (Slettet)

okay, men er det nødvendigt at skrive alt det op? 


Brugbart svar (0)

Svar #6
26. maj 2011 af H20 (Slettet)

Den hedder Guy Lussacs Lov og er i min formelsamling (Fysik 112).

Den fremgår blot på anden vis.

I stedet for som i #1, står den som P/T = konstant. 


Brugbart svar (0)

Svar #7
26. maj 2011 af komikeren (Slettet)

 Jeg ville bare skrive at 

p1*V1/T1=(p2*V2)/T2


Brugbart svar (0)

Svar #8
26. maj 2011 af mathon

da V er konstant = isochor opvarmning

                                              pefter / pfør = Tefter / Tfør
eller
                                                            
p/T = k

                                            
                                                            
pefter = (Tefter / Tfør)·pfør


Skriv et svar til: tryk, gas

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.