Almen studieforberedelse (AT)

Kierkegaard og Freud

26. maj 2011 af mullepige18 (Slettet) - Niveau: A-niveau

 Hej

Jeg har skrevet AT synopsis om angst og har derfor tænkt mig, at komme ind på Kierkegaards teori om angst og Freuds psykoanalyse i min fremlæggelse. Jeg har bare ingen idé om, hvilke metoder de har benyttet - hvordan har de skaffetderes viden? Og på baggrund af disse metoder, er de så troværdige?

Tak!


Brugbart svar (1)

Svar #1
26. maj 2011 af JJ-cool (Slettet)

Kierkegaard: han har brugt sin egen tankevirksomhed - hvad det er for metode, ved jeg ærlig talt ikke
Freud havde jo en praksis, hvor han behandlede det rige borgerskabs kvinder, der kom til ham, så han har altså haft en vis form for empirisk materiale, men selvfølgleig ikke særlig kvalificeret, fordi der udelukkende var tale om kvinder , og kun fra en samfundsgruppe - det er jo ikke særligt repræsentativt


Brugbart svar (1)

Svar #2
27. maj 2011 af Miapetersen1992 (Slettet)

Kan man godt bruge Freuds personlighedsmodel indenfor Samfundsfag?


Brugbart svar (1)

Svar #3
27. maj 2011 af Walras

Kierkegaard har brugt den ganske velkendte lænestolsmetode. Den er ofte benyttet indenfor filosofi. Hvis du ikke tror, at der er nogen metode, der hedder sådan, så kan du eksempelvis se link. Den er endvidere omtalt i den ellers ganske glimrende indføring i filosofi Menneske. Natur. Samfund i metodeafsnittet, som Karin Ann Madsen har skrevet. Navnet er dog nok i sin tid indført for at gøre lidt nar eller ihvertfald være lidt selvironisk.

Udover lænestolsmetoden har Kierkegaard dog nok også benyttet sig af adskillige lange gåture og samtaler med de interessante subjekter, han fandt på sin vej. Men om det er en metode (måske empirisk? - måske kvalitativ?) eller om det blot er at indhente inspiration kan diskuteres.

Angest er en sympathetisk Antipatie og en antipathetisk Sympathie.

Hvor er det rigtigt sagt, og hvor utroligt er det så lige at forestille sig, at det er opfundet i en lænestol. 

Held og lykke med Begrebet Angest. Det er en fantastisk bog, men den er alvorligt svær at komme helskindet igennem. ;) Formodentlig er den iblandt de sværeste værker at forstå, som nogensinde er skrevet på dansk. Så meget desto sjovere!


Skriv et svar til: Kierkegaard og Freud

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.