Matematik

Paraboloide snit

26. maj 2011 af Capion1

Keglesnit kan frembringe ellipse, parabel og hyperbel. Hvilke(n) kurve(r) frembringes ved paraboloidesnit?


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. maj 2011 af Krabasken (Slettet)

Cirklen er også et (vandret) keglesnit ;-)


Brugbart svar (0)

Svar #2
26. maj 2011 af Andersen11 (Slettet)

#1

... og cirklen er en ellipse.


Brugbart svar (0)

Svar #3
27. maj 2011 af Krabasken (Slettet)

Ja bob-bob -


Brugbart svar (1)

Svar #4
27. maj 2011 af SuneChr

Uf !    Et forsigtigt forsøg - kunne være:

                            {(x,y,z) | x2 + y2 - z  =  1 }   ∩   {(x,y,z) | x + y + z  =  0 }

Der er flere skæringsvinkler med planet.


Brugbart svar (1)

Svar #5
27. maj 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Lidt mere generelt skal man skære en elliptisk paraboloide

z = (x/α)2 + (y/β)2

med planen

ax + by + cz + d = 0

Her kan man ret let vise, at hvis der er skæring, og hvis den skærende plan ikke er vinkelret på xy-planen (dvs hvis c ≠ 0) , vil projektionen af skæringskurven på xy-planen være et punkt eller en ellipse. Det må da følge, at skæringskurven selv er et punkt eller en ellipse.

Hvis den skærende plan er vinkelret på xy-planen (dvs. hvis c = 0), kan man her vise, at skæringskurven er en parabel.


Svar #6
27. maj 2011 af Capion1

Interessant.  Omdrejningsparaboloiden er da, hvor man i # 5 sætter  α = β  og bevarer koefficienten til z ?

Hyperblen kan vel så ikke blive skæringskurve under nogen forhold, hvis det  ikke giver mening at tale om excentricitet > 1 ?

Tænkte også med spørgsmålet  # 0, om ovalen kunne være en potentiel mulighed for skæringskurve.


Svar #7
27. maj 2011 af Capion1

# 6 Tænkte også med spørgsmålet # 0, om ovalen kunne være en potentiel mulighed for skæringskurve.

Rettelse:  ikke ovalen, men den "skæve ellipse", dvs. kurven ved plant centralt snit i et æg's længderetning.


Brugbart svar (1)

Svar #8
27. maj 2011 af Andersen11 (Slettet)

#7

Jeg ser kun normale ellipser og parabler som skæringskurver for den elliptiske paraboloide.


Svar #9
28. maj 2011 af Capion1

Tusind tak for informativ respons.


Skriv et svar til: Paraboloide snit

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.