Fysik

Buesekunder, parsec og parallakse?

30. maj 2011 af UKLONDON (Slettet) - Niveau: C-niveau

 Hej allesammen :)

Nu har jeg læst alle mulige steder på nettet om de her tre begreber: Buesekunder, parsec og parallakse.

det jeg har fundet ud af er :

Buesekunder = vinkler som svarer til 1/3600 grad = og der går 60 buesekunder på et bueminut.

Parsec= 3,26 lysår, dvs et 1 lysår er den afstand lyset tilbagelægger på et år.

Lysår = lysets hastighed 

Mit spørgsmål er så, hvad er en parallakse? 

Og parsec.. hvor fra tilbagelægger lyset? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. maj 2011 af Andersen11 (Slettet)

Parallaksen er den vinkel, hvorunder jordbanens radius ses i stjernens afstand. Betegnelsen "parsec" er en sammentrækning af "parallakse-buesekund" , dvs. den afstand, fra hvilken jordbanens radius ses under vinklen 12 buesekund. En stjerne i afstanden 1 parsec har en parallakse på 1 buesekund.

1 lysår er den afstand, som lyset kan tilbagelægge i vakuum i løbet af 1 år. Det er altså lyshastigheden c ganget med tidsrummet 1 år. Hvis en stjerne befinder sig i en afstand af 1 lysår fra os, har det taget det lys, som vi modtager lige nu, 1 år at komme til os fra stjernen.


Svar #2
30. maj 2011 af UKLONDON (Slettet)

Nu forstår jeg bedre hvad parallaksen og et lysår er :) tak! Men jeg forstår stadigvæk ikke hvad et buesekund og parsec bruges til?


Brugbart svar (0)

Svar #3
30. maj 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

1 buesekund er en bekvem enhed for de små vnkler, man måler i astronomiske sammenhænge. De fleste parallakser for de nære stjerner er mindre end 1 buesekund. Da afstandsenheden 1 parsec er knyttet sammen med parallaksen, er det en bekvem enhed at benytte for stjerner i Solens nærhed. Har man målt en parallakse for en stjerne på p buesekunder, er dens afstand da d = (1/p) parsec .

Parallaksen for en nær stjerne kan måles ved at observere den mange gange gennem et år og måle op, hvorledes den tilsyneladende bevæger sig i en lille ellipse i forhold til stjernerne længere væk (baggrundsstjernerne). Storaksen i denne ellipse svarer til stjernens parallakse.


Svar #4
30. maj 2011 af UKLONDON (Slettet)

Okay, nu forstår jeg det nogenlunde. Tusind tak for hjælpen! :)


Skriv et svar til: Buesekunder, parsec og parallakse?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.