Fysik

Højspænding og Transformere

02. juni 2011 af BabseBritta (Slettet) - Niveau: 9. klasse

Jeg vil forsøge at lave et forsøg, der illustrerer, hvordan højspænding virker:

Først vil jeg sætte en transformer med vindingerne 200 (P-spole) og 1600 (S-spole). Nu vile jeg så sætte en stor pære imellem denne transformer (store pære = modstanden/ohm) samt en anden transformer, som har vindingerne 1600 (P-spole) og 200 (S-spole). Til sidst sætter jeg en alm. pære fast (vha. ledninger) til den sidste transformer.

Den lille pære vil lyse - og forsøget viser, hvorfor højspænding giver et mindre energitab fremfor, hvis man bare satte den lille- og store pære i serie sammen = den lille pære vil IKKE lyse (pga. for stor modstand).

Mit problem er dog det, at jeg ved hjælp af Ohms lov (V = A * Ω) vil prøve at beregne de to forskellige resultater. Lad os sige, at vi ved første forsøg starter med 6V (bliver til 48 - 48 og dernæst 6V igen). Samme antal volt bruger jeg også i forsøg nummer 2. Spørgsmålet er så det, om jeg skal beregne Volten som 6 eller 48 i første forsøg (i 48/6V (?) = A *Ω)

Er modstanden ikke den samme og hvad med amperen (strømstyrken) - er den forskel fra forsøg til forsøg ?? 

Nogen der kan give en hjælpende hånd?


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. juni 2011 af mathon

      uden transformation
      er effekttabet på overførselsvejen
                                                                              Ptabuden = R·I2

      med transformation
      er effekttabet på overførselsvejen
                                                                              Ptabmed = R·((1/8)·I)2 = (1/64)·R·I2 = (1/64)·Ptabuden =
                                                                                                                                   1,6% af  Ptabuden


 


Svar #2
02. juni 2011 af BabseBritta (Slettet)

Tak for det hurtige svar, men jeg var faktisk ikke interesseret i tabet...


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. juni 2011 af mathon

       Din enkle form for Ohms lov gælder ikke for vekselspændingskredsløb med spoler...


Skriv et svar til: Højspænding og Transformere

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.