Matematik

Kontinuitet

02. juni 2011 af Fennox (Slettet) - Niveau: A-niveau

" En funktion siges at være kontinuert i et punkt x0, hvis den har en grænseværdi for x gående mod x0, og denne grænseværdi er samme tal som funktionsværdien f(x0):

lim            f(x) = f(x0) "
x--> x0

Betyder det, at den er kontinuert, hvis at x går imod et tal, og at grænseværdien så er funktionsværdien af det tal, som x går mod?


 


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. juni 2011 af NejTilSvampe

det lyder rigtigt ja :)


Brugbart svar (0)

Svar #2
02. juni 2011 af SuneChr

Det gælder ikke generelt. Vi kan udmærket have en funktion, f,  som har to vidt forskellige grænseværdier for x gående mod samme tal, idet der skelnes imellem, om x kommer fra venstre eller x kommer fra højre.

Tager vi  f(x)  =  1 / x  og lader x → 0 fra højre er grænseværdien ∝  men  - ∝  hvis x → 0 fra venstre. f er ikke kontinuert for  x  →  0.


Svar #3
02. juni 2011 af Fennox (Slettet)

 #2 

Jeg er måske ikke helt sikker på det med grænseværdi så. 

f(x) = ax+b

Hvordan ville jeg redegøre for at den er kontinuert?


Brugbart svar (0)

Svar #4
02. juni 2011 af andershorsted (Slettet)

For at vise at f(x)=ax+b er kontinuert, skal du vise at den er kontinuert i alle punkter i dens definitionsmængde, hvilket som udgangspunkt er alle reelle tal. Du skal derfor vise, at der for et vilkårligt punkt x0 og vilkårligt ε>0, findes et δ, sådan at

0 < |x-x0| < δ ⇒ |f(x)-f(x0)| < ε

Mere intuitivt skal du forstå det sådan, at en af dine kammerater prøver at modbevise at f(x)=a*x+b er kontinuert, så han kommer med et meget, meget lille ε, og et helt tilfældigt x0. Du skal så give en regel for hvordan man vælger δ, så det forrige udtryk er sandt. Hvis vi nu siger at din kammerat giver dig forskriften f(x)=a*x+b, og et ε>0, samt et x0. Så vælger du bare

δ = ε / |a|

Med dette δ gælder at

|f(x) - f(x0)| = |a*x+b - (a*x0+b)|

= |a*(x-x0)|

= |a|*|x-x0|

< |a|*(ε / |a|)

= ε

Du har dermed vist at du for en vilkårlig funktion af formen f(x)=a*x+b og et vilkårligt x0 og ε, kan vælge δ, sådan at betingelsen for kontinuitet er opfyldt. Da du ikke har antaget noget om x0, gælder det for alle reelle tal x0 og funktionen f(x)=a*x+b er derfor kontinuert.


Skriv et svar til: Kontinuitet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.