Fysik

Massedefekt

04. juni 2011 af Marie8000 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej :)

Jeg vil blot spørge om, om massedefekten godt kan defineres som:
m(defekt) = m(produkter) - m(kerne)

eller om den nødvendigvis skal defineres som (Z*m(proton)+N*m(neutron)) - m(kerne).

Sidder nemlig og skal beregne den frigivne energi ved fission af Uran, og vil dermed bare bruge formlen for Q. Men jeg er i tvivl om, om det er forkert at sige, at denne masseforskel er lig med massedefekten, hvis den skal defineres ved Z og N.

Spørgsmålet er altså, om den masseforskel der indgår i formlen for Q er det samme som massedefekten?

På forhånd tak.


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. juni 2011 af peter lind

Der bruges at energien er bevaret og E = m*c2. Du har så i starten en masse  M og dermed energien E = M*c2 + evt. kinetisk energi E1. Efter har du så nogle partikler med total masse m og noget kinetisk energi E2. Energibevarelse giver så E = M*c2+E1 = m*c2+E2 I de fleste tilfælde er E1=0 med god tilnærmelse.


Svar #2
04. juni 2011 af Marie8000 (Slettet)

Tak for svar. Men mit spørgsmål er bare, om jeg må kalde denne masseforskel for massedefekten, når fissionsprodukterne er to atomkerner + 2-3 neutroner og netop ikke er partikler.


Brugbart svar (1)

Svar #3
04. juni 2011 af peter lind

Både atomkerner og neutroner er partikler. Det spiller ikek nogen rolle om hvor mange partikler der kommer ud af henfaldet.


Svar #4
04. juni 2011 af Marie8000 (Slettet)

Okay, tak. Så derfor kan jeg godt sige, at jeg udregner massedefekten. Og at denne er negativ, dvs. at produkt har større masse end den oprindelige urankerne, og at der dermed udsendes energi, idet Q-værdien er positiv.


Brugbart svar (0)

Svar #5
04. juni 2011 af peter lind

Når du skriver større masse end den oprindelige, må du mene større masse end den oprindelige i grundtilstanden. Du kan ikke opnå større masse end den oprindelige. Hvis den oprindelige var i en anslået tilstand vil massen være større end i grundtilstanden.. Den energi eller masse skal så være stor nok til at processen kan forløbe.


Svar #6
04. juni 2011 af Marie8000 (Slettet)

Jeg mener, at Uran har større masse end det det omdannes til ved fission eksempelvis:

m(Uran) + m(neutron) > m(Sr) + m(Xe) + 2 m(neutroner) :) 

Det er den, fordi Uran jo afgiver energi ved fission. Der frigives altså energi. Denne frigivne energi er masse, der er omdannet til E. ( E = m * c^2 ) 

Dermed fås en m(defekt) = (m(Sr) + m(Xe) + 2 m(neutroner) - (m(Uran) + m(neutron)) = -0.19

Dermed fås en energi på Q = m(defekt) * 931.5 MeV/u = 184,5

Med mindre jeg har forst¨ået det forkert..


Brugbart svar (0)

Svar #7
04. juni 2011 af peter lind

Her har du jo også at den oprindelige masse (venstre side) er større end massen af slutprodukterne


Svar #8
08. juni 2011 af Marie8000 (Slettet)

Dvs. at dette er rigtigt, ikke?


Brugbart svar (0)

Svar #9
08. juni 2011 af peter lind

Det er bedre


Skriv et svar til: Massedefekt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.