Fysik

Brændværdi og nyttevirkning

04. juni 2011 af trinerasmussen1991 (Slettet)

Nogen der kan give mig en definition på hvad brændværdi er og det samme med nyttevirkning?


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. juni 2011 af Jerslev (Slettet)

#0: Hvad er din egen opfattelse af de to begreber? De står ret meget udpenslet i Orbit C.


Svar #2
04. juni 2011 af trinerasmussen1991 (Slettet)

Brændværdi =  den energi der bliver frigjort ved forbrænding ?

og nyttevirkning =   er det ikke noget med at det ikk er al energien der bliver nyttiggjort, derfor går en del af energien til omgivelserne. Og det er den del af energien som er nyttevirkningen?


Brugbart svar (1)

Svar #3
04. juni 2011 af Jerslev (Slettet)

#2: Det er i hvert fald et godt skridt på vejen. :)

Brændværdien for et eller andet stof er den mængde energi, der frigøres i en fuldstændig forbrænding, hvis du brænder 1 kg af stoffet af.

Nyttevirkningen er den procentdel af den energi, du eksempelvis sender ind i en elkoger, der rent faktisk går til opvarmning af vandet og ikke går til opvarmning af ledninger, selve kanden eller omgivelserne.


Svar #4
04. juni 2011 af trinerasmussen1991 (Slettet)

Men i nyttevirkningen, bruger man så den energi der går til opvarmning af vandet, eller den energi der ikke går til opvarmning af vandet,  hvis du altså forstår hvad jeg mener?

 


Brugbart svar (0)

Svar #5
04. juni 2011 af Jerslev (Slettet)

#4: Nyttevirkningen er defineret som:

η = Enytte / Eomsat

Den energi, der går til opvarmning af vandet er Enytte - den vi rent faktisk får noget nytte ud af.

Den energi, der bliver sendt ind i elkogeren fra ledningen er Eomsat - den kan måles med en effektmåler.


Svar #6
04. juni 2011 af trinerasmussen1991 (Slettet)

hvordan måler man opvarmningen af vandet, altså Enytte?


Brugbart svar (0)

Svar #7
04. juni 2011 af Jerslev (Slettet)

#6: Du kan måle temperaturstigningen med et termometer og derfra beregne den energimængde, der skal til for at opvarme vandet til den temperatur, man nu har målt.


Svar #8
04. juni 2011 af trinerasmussen1991 (Slettet)

men kan man ikke slå η   og så bruge formlen:

Enytte = η  * E ?


Brugbart svar (0)

Svar #9
04. juni 2011 af Jerslev (Slettet)

#8: Slå hvad?


Svar #10
04. juni 2011 af trinerasmussen1991 (Slettet)

nyttevirkningen η ?

for jeg forstår ikke helt, hvordan man kan beregne Enytte  :s ?


Brugbart svar (1)

Svar #11
04. juni 2011 af Jerslev (Slettet)

#10: Ved opvarmning af vand bruges formlen:

E=mcΔt, som du nok kender fra kapitlet om specifik varmekapacitet eller varmefylde.

Den formel beregner den teoretiske mængde energi, der skal tilføres til vand med massen m og specifik varmekapacitet c, hvis temperatur stiger Δt grader. Den beregnede energimængde vil da være den energi, der er gjort nytte af - altså Enytte.


Svar #12
04. juni 2011 af trinerasmussen1991 (Slettet)

Jo den formel kender jeg,   dvs. (t2 - t1 ) = Enytte?


Brugbart svar (0)

Svar #13
04. juni 2011 af Jerslev (Slettet)

#12: Nej,

E = m*c*(t2-t1) = Enytte, hvis vi snakker om opvarmning af vand.


Svar #14
04. juni 2011 af trinerasmussen1991 (Slettet)

arh okay.

og hvis jeg f.eks. finder Eglas   


så hvis jeg lægger Evang + Eglas sammen så er det Enytte  ikk ?

Men hvis det blot er vand,  så er E = m*c*(t2-t1) = Enytte ?

men hvad er så E ? 


Svar #15
04. juni 2011 af trinerasmussen1991 (Slettet)

men det er da E jeg finder ud fra denne formel: E = m*c*(t2-t1)

hvordan får det så til at være Enytte?


Skriv et svar til: Brændværdi og nyttevirkning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.