Matematik

differentialkvotient og tangent

08. juni 2011 af studerende20 (Slettet) - Niveau: B-niveau

 Hej!

Jeg skal gøre rede for begreberne differentialkvotient og tangent. Jeg har styr på differentialkvotient, man hvad hvad kan man sige om tangenten som ville være relevant?


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. juni 2011 af mathon

differenskvotienten er hældningskoefficient for sekanten,

dennes grænseværdi går imod tangentens hældningskoefficient for Δx → 0


Svar #2
08. juni 2011 af studerende20 (Slettet)

 jep.. når h-> vil differentialkvotienten af i x0 være f'(x0) , men jeg forstår bare ikke.. når det står som en del af et spørgsmål, hvad er det så jeg skal sige ? skal jeg vise noget men tagentens ligning eller hvad skal jeg nævne :s


Brugbart svar (0)

Svar #3
08. juni 2011 af mathon

                          • udled tangentens ligning

                          • redegør for, at i en lille omegn om røringspunktet kan funktionen
                            approximeres med tangenten
 


Svar #4
08. juni 2011 af studerende20 (Slettet)

 Hvordan udleder man tangentens ligning? 


Brugbart svar (0)

Svar #5
08. juni 2011 af mathon

tangenten er en ret linje
gennem (xo,f(xo)) med hældningskoefficient f '(xo)

                       Δy = f '(xo)·Δx


Svar #6
08. juni 2011 af studerende20 (Slettet)

 jamen er det bare det :o


Brugbart svar (0)

Svar #7
08. juni 2011 af mathon

du skal løse den færdig
 på formen
                          y = ax + b


Svar #8
08. juni 2011 af studerende20 (Slettet)

 Er det igen ved at opstille en sekanthældning? .. jeg forstår det ikke rigtig, for hvad har det med en lineær funktion at gøre helt præcis


Brugbart svar (0)

Svar #9
08. juni 2011 af Euroman28

sekanthældning er hældning for en tilnærmelse linje du bruger til at beregne hældningen for tangent f'(x) til f(x)....

- - -

Der er Matematik i alt.


Svar #10
08. juni 2011 af studerende20 (Slettet)

hmm.. Men hvordan skal jeg så løse y=ax+b ? og hvad har det med tangent at gøre


Brugbart svar (0)

Svar #11
08. juni 2011 af mathon

#5

tangenten er en ret linje
gennem (xo,f(xo)) med hældningskoefficient f '(xo)

                       Δy = f '(xo)·Δx

                       y-yo = f '(xo)·(x-xo)

                                a                   b
                       y = f '(xo)·x + (f(xo) - f '(xo)·xo)


Svar #12
08. juni 2011 af studerende20 (Slettet)

 arghh.. det ligger godt nok langt væk lige nu, hm du har vel ikke et godt link eller noget, som kan uddybe det yderligere?


Brugbart svar (0)

Svar #13
08. juni 2011 af Euroman28

hældningen for tangent kan også udtrykkes

der hvor x = a kan udtrykkes

denne kan omskrives til

der hældning for tangenten til f(x) i punktet p(a,f(a))

- - -

Der er Matematik i alt.


Svar #14
08. juni 2011 af studerende20 (Slettet)

 åh.. måske har jeg noget i mine egne noter.. 

Jeg har en hvor jeg udleder differentialkvotienten for f(x)=ax+b 

Jeg starter med at opstille sekanthældningen

apq= f(x0+h)-f(x0) / h 

Jeg indsætter nu ax+b på x's plads

apq = a*(x0+h)+b-(ax0+b)

        = ax0+ah+b-ax0-b / h 

        = ah/h
       
        = a 

Nu kan jeg lade h->0 

Dvs f differentiabel i x0 med differentialkvotienten f'(x0)=a 

Er det det her i snakker om? Jeg forstår bare ikke hvad det har med tangent at gøre helt præcist :/ Hvorfor er det oplagt at f'(x0)=a? 


Brugbart svar (0)

Svar #15
08. juni 2011 af Euroman28

hældning til tangenten kommer jo netop fra hældningen fra sekantenen, idet hjælpe punktet (x+h,f(x+h))  sammen emd punktet (x,f(x)) danner hældningen for sekanten og jo tættere h kommer på nul jo tættere nærmer sekanten sig hældningen for tangenten.

- - -

Der er Matematik i alt.


Svar #16
09. juni 2011 af studerende20 (Slettet)

aha ja.. men det forklarer jeg vel når jeg fortæller om differentialkvotienten .. hm , men hældningen er den a?


Brugbart svar (0)

Svar #17
09. juni 2011 af Euroman28

Ja a er hældningen for tangenten i punktet P(x,f(x))

- - -

Der er Matematik i alt.


Svar #18
09. juni 2011 af studerende20 (Slettet)

Okay! så jeg kan udføre beviset og sige at a er hældningen for tangenten i punktet (x,f(x))


Brugbart svar (0)

Svar #19
09. juni 2011 af Euroman28

Ja

- - -

Der er Matematik i alt.


Skriv et svar til: differentialkvotient og tangent

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.