Matematik

er der nogen der kan uddybe det mere for mig+

08. juni 2011 af eliat (Slettet) - Niveau: B-niveau

en funktion F(x)= 2x³+3x²-12x+6

f¨(x)= 6x²+6x-12

f¨(x)= 6x²+6x-12=0  så regner jeg det ud hvor jeg får x=-2 og x=1

jeg har regnet monotoni forhold og ekstremumspunkter :

 Pmax(-2;-22) og Pmin(1;23)

problemet kommer her : besten koordinaterne til eventuelle skæringspunkter mellem grafen for f og den rette linje givet ved forskriften:

6x+2y-12=0

jeg har Isoleret y

6x+2y-12=0

6x+2y-12=0-2y

-6x+12=2y

-6x:2 + 12:2=2y:2

-3x+6x=y

y=-3x+6

er det her rigtigt og hvordan skal jeg regne videre altså bestemme koordinaterne til skæringspunkter?


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. juni 2011 af Dulugtergrimt (Slettet)

Det ser korrekt nok ud. Nu har du at:

g(x) = -3x + 6

og

f(x) = 2x³+3x²-12x+6

Og du ønsker at finde ud af, hvornår g(x) = f(x). Sæt dem derfor lig hinanden og isolér x (kan evt. solves).


Brugbart svar (0)

Svar #2
08. juni 2011 af Andersen11 (Slettet)

Ved løsning af ligingen f(x) = g(x) = 0 i #1 forsvinder konstantleddet jo, og nulreglen resulterer i en 2.-gradsligning, som kan løses uden hjælpemidler.


Brugbart svar (0)

Svar #3
08. juni 2011 af donsedighi (Slettet)

Skærings punkterne er

-3.15

0.6

og 1.5,1.5


Svar #4
08. juni 2011 af eliat (Slettet)

-3x+6=2x³+3x²-12x+6

-3x-2x³-3x²-12x=-6+6

-2x³-3x²-15x=0

og derefter har jeg tastet solve =0 på min lommerreng men fik et mærkeligt taal.. er det rigtigt måden jeg har isoleret på?


Brugbart svar (1)

Svar #5
08. juni 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Ligningen er 2x3 + 3x2 -9x = 0 . Når -12x flyttes til den side, ændres dets fortegn. Ligningen er da

x·(2x2 + 3x -9) = 0 ⇒ x·2·(x+3)·(x -(3/2)) = 0 ⇒ x = 0 ∨ x = -3 ∨ x = 3/2


Svar #6
08. juni 2011 af eliat (Slettet)

tusin tak andersen men mangler lige at beregne koordinater er der en bestemt formel? eller hvordan regner jeg det ud?


Brugbart svar (0)

Svar #7
08. juni 2011 af Andersen11 (Slettet)

#6

Ligningens løsninger er x-koordinaterne til skæringspunkterne. Bestem så y-koordinaterne ved at indsætte de fundne x-koordinater i enten f(x) eller g(x). Da g(x) er simplere at udregne end f(x), er g(x) jo at foretrække. I øvrigt er skæringspunkternes koordinater også angivet i #3.


Brugbart svar (0)

Svar #8
08. juni 2011 af mette48 (Slettet)

Der er da noget helt galt med din Pmin og Pmax

min værdien er positiv og max værdien er negativ. Det kan ikke være rigtigt.


Svar #9
09. juni 2011 af eliat (Slettet)

 mette: det er det os jo på min p max er negativ og p min er positiv.. kan du fortælle mig hvorfor det er forkert :)


Brugbart svar (0)

Svar #10
09. juni 2011 af Andersen11 (Slettet)

#9

De beregnede funktionsværdier f(x) for x=-2 og x=1 er ikke korrekte. Man har

f(-2) = 2·(-2)3 + 3·(-2)2 - 12·(-2) +6 = -16 +12 +24 +6 = 26 , og

f(1) = 2·13 + 3·12 -12·1 +6 = 2 + 3 -12 + 6 = -1

Betegnelserne Pmax og Pmin er derfor angivet ved de korrekte x-værdier; men de beregnede funktionsværdier er helt i skoven.


Skriv et svar til: er der nogen der kan uddybe det mere for mig+

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.