Matematik

Trigonometri - trekanter

09. juni 2011 af Meded (Slettet) - Niveau: 10. klasse

Hvis jeg kun får oplyst vinkel C og side b i en trekant, hvordan finder jeg så de andre sider og vinkler?


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. juni 2011 af ramme2 (Slettet)

Der er ikke oplysninger nok, til at beregne de øvrige sider og vinkler i en vilkårlig trekant. Prøv selv at tegne en vinkel og en side.  Men hvis det drejer sig om den retvinklede trekant forholder det sig anderledes. Hvis du kender enten  vinkel A eller vinkel B ved du at vinkel C = 90 grader, så kan du beregne den anden vinkel i trekanten.

Der gælder    B = 180 -90 - A      fordi at vinkelsummen i alle trekanter er 180 grader. Kender du alle vinkler plus en side , kan du hurtigt beregne de 2 øvrige sider.  


Brugbart svar (0)

Svar #2
09. juni 2011 af belar220 (Slettet)

 Er der tale om en retvinklet, ligebenet, ligesidet eller en vilkårligt trekant?

Hvis det er en retvinklet: én af vinklerne er 90 grader, så er den sidste vinkel = 180-(90+den kendte vinkel), (den som du kalder C).

De 2 resterende sider vil derefter kunne beregnes på flere måder, eks. vha. sinusrelationerne:

a/sin(A) = b/sin(B) = c/sin(C)

Du kelder alle 3 vinkler + 1 af siderne. og skal derfor blot isolere de 2 resterende sider -->

Du kender b --> a = sin(A)*b/sin(B) og c = sin(C)*b/sin(B)

Hvis der er tale om en ligebenet trekant, så er 2 af siderne lige lange, og forudsat at der er tale om, at de lige lange sider er hhv. b+a eller b+c (når det er b som er den side længde som vi allerede kender).

Så kan den resterende side + de 2 resterende vinkler beregnes ved at bruge sinusrelationerne (hvis de to lige lange sider er b+c, fordi at den kendte vinkel er C), se sinusrelationerne ovenfor.

Hvis de to lige lange sider er b+a, så skal man bruge cosinusrelationerne: 

c^2 = a^2 + b^2 - 2*a*b*cos(C), nu har vi den resterende sides længde og kan fortsætte med enten at bruge cosinusrelationerne eller at bruge sinusrelationerne til at finde de 2 resterende vinkler.

Hvis der er tale om en ligesidet trekant så er alle 3 sider lige lange og alle vinklerne er 60 grader

Hvis der er tale om en vilkærlig trekant, så kan den ikke løses når vi kun kender 1 vinkel + 1 side. så kræver det min. 2 sider + 1 vinkel eller 2 vinkler + 1 side.


Skriv et svar til: Trigonometri - trekanter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.