Religion

de 10 bud og 613 bud

09. juni 2011 af 215 (Slettet)

 Har jeg forstået dette rigtigt..
moses modtager de 10 bud op på sinaibjerget.. I GT
jøderne tiføjer mere eller?
 


Brugbart svar (2)

Svar #1
09. juni 2011 af Yow! (Slettet)

ja... sådan har jeg også forstået det...


Svar #2
09. juni 2011 af 215 (Slettet)

 men hvordan kan de så være hellige ?


Brugbart svar (2)

Svar #3
09. juni 2011 af Yow! (Slettet)

jøderne "tilføjer" selv flere bud i den forstand at de står implicit i GT


Brugbart svar (2)

Svar #4
09. juni 2011 af Yow! (Slettet)

og nu vil du spørge hvorfor de 613 ikke gælder for kristne...

svaret er: kristne følger religionen med hjertet og ikke handlinger i form af forbud og påbud...

                  jøderne er derimod en lovreligion, dvs. der er mange love og regler i jødedommen :)


Brugbart svar (2)

Svar #5
09. juni 2011 af my91 (Slettet)

Moses modtog de 10 bud på Sinai..
Men da Jesus kommer til tilfører han så der bliver 613 bud (mener det er i bjergprædiken)*
På den måde umuliggør Jesus buddene for at påvise at mennesket IKKE kan overholde buddene, og derfor BARE skal tro på gud for at opnå frelse. Modsat Jøderne, der går MEGET op i at overholde buddene :)

#4 oprindeligt er kristendommen jo også en lovreligion :)


Brugbart svar (2)

Svar #6
09. juni 2011 af Yow! (Slettet)

ja... med GT....men i religionstimerne har jeg fået at vide at kristne kun bruger GT til skabelsesberetningen og 2 andre beretninger som jeg ikke lige kan huske... ellers bruger de for det meste NT :)


Brugbart svar (3)

Svar #7
10. juni 2011 af AskTheAfghan

I skal bare vide, at De Ti Bud kom kun fra Torah (De 5 Mosebøger), mens 613 bud kom fra TaNaKh.

            T = Torah = Lov      ,     N = Nevi'im = Profeterne       ,     K = K'thubhim = Skrifterne

Dvs. der er (613 - 10 = ) 603 bud hos andre end Torah i TaNaKh.

Jeg tror altså ikke, at Jesus (PBUH) kom for at "ændre"/"tilføje" loven eller noget lign. Jesus (PBUH) vidste skam om Torah, og brugte tid på at retlede de vildledte folk. Han kom for at opfylde loven.

"Den, der ikke elsker mig, holder ikke fast ved mine ord. Og det ord, I hører, er ikke mit, men Faderens, som har sendt mig." (Johannesevangeliet 14:24)

"Tro ikke, at jeg er kommet for at nedbryde loven eller profeterne. Jeg er ikke kommet for at nedbryde, men for at opfylde."(Matthæusevangeliet 5:17)

"Og et medlem af jødernes råd spurgte Jesus: »Gode Mester, hvad skal jeg gøre for at arve evigt liv?«  Jesus svarede ham: »Hvorfor kalder du mig god? Ingen er god undtagen én, nemlig Gud. Du kender budene: ›Du må ikke bryde et ægteskab, du må ikke begå drab, du må ikke stjæle, du må ikke vidne falsk, ær din far og din mor!‹ «" (Lukasevangeliet 18:18-21)

Når vi ser det tilbage til Torah:

"Ær din far og din mor, for at du må få et langt liv på den jord, Herren din Gud vil give dig. Du må ikke begå drab. Du må ikke bryde et ægteskab. Du må ikke stjæle. Du må ikke vidne falsk mod din næste." (Anden Mosebog 20:12-16)

Well.. Så kan vi altså sige, at Jesus (PBUH) også fulgte med, hvad der stod i Torah. Ak - hvis han sagde sådan, skulle Kristendommen ikke blive dannet. Altså, hvis vi kigger endnu nærmere i Torah, "Du må ikke have andre guder end mig." (Anden Mosebog 20:3) !! - så hvis Jesus (PBUH) virkelig har prædiket folk, at han er Gud eller Gud's søn, hvorfor har han dog ikke sagt, at han er kommet for at ændre loven? .. Nå ja, det var pga. Paulus, som havde ødelagt Jesus' lære. Jesus' lære var, at man skulle tilbede kun én Gud. That's it!


Brugbart svar (2)

Svar #8
10. juni 2011 af Andersen11 (Slettet)

#7

De 613 bud (Mitzvot) er nu alle fra Torah http://en.wikipedia.org/wiki/613_mitzvot


Brugbart svar (3)

Svar #9
10. juni 2011 af AskTheAfghan

#7 - Manglede lige at tilføje lidt mere. ;)

"Jesus svarede: »Det første bud er: ›Hør Israel! Herren vor Gud, Herren er én, og du skal elske Herren din Gud af hele dit hjerte og af hele din sjæl og af hele dit sind og af hele din styrke.‹" (Markusevangeliet 12:29-30)

"Hør, Israel! Herren vor Gud, Herren er én. Derfor skal du elske Herren din Gud af hele dit hjerte og af hele din sjæl og af hele din styrke." (Femte Mosebog 6:4-5)


Brugbart svar (3)

Svar #10
10. juni 2011 af AskTheAfghan

#8

Du har ret. Min fejl, allesammen kom fra Torah http://www.jewfaq.org/613.htm .. Men, de Ti Bud er det vigtigste (de kom fra Moses). Og de andre bud, (613), var det farisæere, som kom af med fra Torah.


Skriv et svar til: de 10 bud og 613 bud

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.