Fysik

Niels borh atommodel?

10. juni 2011 af thomasjørgensen (Slettet) - Niveau: C-niveau

Jeg har et sprørgsmål som jeg skal svare på til min fysik eksamen på C niveau?

"Bølger med vægt på elektromagnetiske bølger, og specielt Niels Bohrs atommodel."

man kan ikke helt finde sammenhængen op elektromagnetiske bølger og Niels Bohrs atommodel ;)

håber en eller flere som kan hjælpe mig ?

</o:p>


Brugbart svar (1)

Svar #1
10. juni 2011 af mathon

                                   Em→n = h·c·Ryd·((1/m2) - (1/n2))               n>m

                                   E1→2 = (13,6 eV)·((1/12) - (1/22)) = 10,2 eV

                                   E1→3 = (13,6 eV)·((1/12) - (1/32)) = 12,09 eV

                                   E1→4 = (13,6 eV)·((1/12) - (1/42)) = 12,75 eV

                                   E1→5 = (13,6 eV)·((1/12) - (1/52)) = 13,06 eV


Svar #2
10. juni 2011 af thomasjørgensen (Slettet)

 #1

Som normale dødelig kan forstå det (helst med tekst ) jeg tror at du overvurdere vores/ mine evner til fysik ;)

Men det kunne være rigtigt rart hvis du vil bruge DIN store viden til fysik med tekst  til mig :)


Brugbart svar (1)

Svar #3
10. juni 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Bohrs atommodel postulerede, at et atom kun kan befinde sig i ganske bestemte, diskrete energitilstande. Hvis atomet af en eller anden grund ændrer tilstand fra en større energi til en mindre energi, udsendes forskellen i energi ΔE i form af et lyskvant, en foton, hvis komplementære tilstand er en elektromagnetisk bølge med en bølglængde λ = hc / ΔE . Bohrs atommodel var således i stand til at forklare de observerede spektralserier for de simpleste grundstoffer, f.eks. Lyman serien (som mathon refererer til i #1), eller Balmer serien, begge for hydrogen.


Brugbart svar (2)

Svar #4
11. juni 2011 af mathon

EM-bølger er "energibærere".
Energien optræder som multipla af et mindstekvantum
        
                       Efoton = h·c / λ                          

                       E = n·Efoton          n∈N

      h er Planck's konstant = 6,62608·1034 J·s
     c et lysets vacuumhastighed = 2,99792·108 m/s
     λ er bølgelængden, [λ] = m
 

eksempelvis kan
elektronen i det mindst komplicerede atom, hydrogenatomet,
befinde sig i energispecifikke afstande fra protonen.
Fra grundtilstanden, nr. 1, skal elektronen tildeles en ganske
bestemt energi for at springe ud i tilstand nr. 2, nr. 3 osv.
Det kaldes, at elektronen exiteres.

Det var et emsempel på en af disse energitilstande - som du formodes at genkende fra undervisning - der
i #1 blev anvendt som en høflig reminder.


 


Skriv et svar til: Niels borh atommodel?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.