Matematik

bevise en regneregel for prikprodukt

14. juni 2011 af Yow! (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg skal bevise, at

|V_a|2 = V_a · V_a                 , hvor       V_a = vektor a

men hvordan det?? det er et eller andet med pytagoras... det skal være i 3D...


Brugbart svar (2)

Svar #1
14. juni 2011 af Andersen11 (Slettet)

Det er måske simplere at skrive det

|a|2 = aa

Hvis vektoren a har koordinaterne (a1 , a2 , a3) , drejer det sig om at finde afstanden mellem punktet
(0 , 0 , 0) og punktet (a1 , a2 , a3) .

Man ser først på trekanten bestemt ved punkterne (0 , 0 , 0) , (a1 , 0 , 0) , og (a1 , a2 , 0) . Dette er en retvinklet trekant i xy-planen med katetelængder |a1| , og |a2| . Dens hypotenuse h kan da bestemmes af Pythagoras, da

h2 = a12 + a22 .

Dernæst ser man på trekanten bestemt ved punkterne (0 , 0 , 0) , (a1 , a2 , 0) og (a1 , a2 , a3) . Dette er en retvinklet trekant med katetelængder h , og |a3| . Dens hypotenuse er lig med afstanden fra (0 , 0 , 0) til
(a1 , a2 , a3) , så

|a|2 = h2 + |a3|2 = a12 + a22 + a32 = aa


Brugbart svar (1)

Svar #2
14. juni 2011 af NejTilSvampe

 


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. juni 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Bemærk specifikationen i #0 : "det skal være i 3D" .


Brugbart svar (0)

Svar #4
14. juni 2011 af NejTilSvampe

 #3 - tak for rettelsen.


Svar #5
14. juni 2011 af Yow! (Slettet)

#1 det er meget uoverskueligt oppe i mit hovede....kan slet ikke se punkterne for mig...men tak alligevel..

#2 det ser MEEEEGET overskueligt ud hihi :) mange tak...


Brugbart svar (0)

Svar #6
14. juni 2011 af Andersen11 (Slettet)

#5

Men #2 antager jo, at man allerede ved, hvorledes |a| skal beregnes. #1 beviser det. En lille skitse skulle vel gøre det klart, hvor de omtalte punkter befinder sig.


Svar #7
14. juni 2011 af Yow! (Slettet)

hmm...så beviset i #2 kan ikke bruges??

ville du så ikke være sød at tegne en skitse for mig?? kan virkelig ikke se det for mig...


Skriv et svar til: bevise en regneregel for prikprodukt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.