Fysik

Brændværdi

15. juni 2011 af Simzze (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hvad skal jeg sige om brændværdi til eksamen?
Jeg forstå ikke hvad det er jeg skal fortælle om det?


Brugbart svar (2)

Svar #1
15. juni 2011 af WHiP (Slettet)

Brændværdi: Den varmemængde der frigøres når et brændbart stof forbrændes. Målet i Joule/kg (joule pr. kilo) eller joule/m^3 (for gas). Brændværdien afhænger af de betingelser under hvilke forbrændinger sker. Fx defineres den øvre brændværdi som den varmemængde der udvikles når brændstoffet forbrændes fuldstændigt, og både udgangsprodukterne og reaktionsprodukterne befinder sig ved 25 ºC og et tryk på 1atm (den vanddamp der udvikles ved forbrændingen, er således kondenseret), mens den nedre brændværdi er den varmemængde der fås når vanddampen forbliver på dampform. Det er den nedre brændværdi der kan udnyttes i et sædvanligt fyr, hvor kondenseret vand kan forårsage korrosion og derfor søges undgået. Naturgas' øvre brændværdi er 44,1 MJ/m^3 mens den nedre brændværdi er 39,9MJ/m^3


Svar #2
15. juni 2011 af Simzze (Slettet)

Men skal jeg virkelig kunne forklare det om brændværdi på C niveau??
Fordi havde godt læst lidt om det på en hjemmeside, men synes ikke vi har lært, kan det passe?


Brugbart svar (2)

Svar #3
15. juni 2011 af WHiP (Slettet)

Nej men du kunne da uddrage noget af det.

Det her er taget fra min C-niveau bog, jeg får godt nok en ny imorgen men det er sikkert det samme. Brændværdien er en størrelse man bruger til at finde ud af hvor meget kemisk energi et stof indeholder. Et stofs brændværdi er den energimængde der frigives ved forbrænding af et kg af stoffet. Hvis vi forbrænder en stofmængde med massen m og brændværdien B får vi altså frigivet energien: E=B*m

Skema for brændværdier:

  Stof              MJ/kg

 Bezin            42,7

Sprit (95%)   25,3

Dieselolie    41,9

Fyringsolie   42.3

 Brunkul        16,5

 Stenkul         29,3

Tørt bøgetræ 14,2

   Halm          13,5


Svar #4
15. juni 2011 af Simzze (Slettet)

Ja, det er ca. også det jeg har skrevet ind til videre :)

Så er det bekæftet
Tak for hjælpen :)


Svar #5
15. juni 2011 af Simzze (Slettet)

Det virker som om du har den samme og som mig - vejen til fysik?
Hvis du kigger på side 64 hvor de skal finde den frigivede energi, hvor får de så talet 28,3 fra?


Brugbart svar (1)

Svar #6
15. juni 2011 af WHiP (Slettet)

hvor ser du 28,3 henne?


Svar #7
15. juni 2011 af Simzze (Slettet)

Alle øverst side 64
E = B * m
= 28,3 Mj/kg * 0,000151 kg
= 28,3 * 10^6 j/kg * 0,00151 kg
= 42.733 J

Og de 0,00151 kg er det massen af vandet?


Brugbart svar (1)

Svar #8
15. juni 2011 af WHiP (Slettet)

Der står 25,3 MJ/kg i min bog, 0,000151 er massen af spritten

Du skal tænke E=B*m er den kemiske energi der tilføres den koniske kolbe med vand, der står i opgaven der bruges en spritbrænder


Svar #9
15. juni 2011 af Simzze (Slettet)

Tænkte nok der var blevet lavet en skrive fejl.

Okay super tak :)


Svar #10
15. juni 2011 af Simzze (Slettet)

Men hvad giver dit resultat så i J?
38.203?


Brugbart svar (1)

Svar #11
15. juni 2011 af WHiP (Slettet)

ja? Ejer du ikke en lommeregner? :D


Svar #12
15. juni 2011 af Simzze (Slettet)

Haha jo da skal være sikker her! (: Hele mit eksempel er jo forkert..
 


Brugbart svar (1)

Svar #13
15. juni 2011 af WHiP (Slettet)

Nåh ok, blev helt urolig xD


Svar #14
15. juni 2011 af Simzze (Slettet)

0,000151 er det vægten på spritten ?
Eller hvordan får man den oplysning i opgaven ?

Også fx. i opgaven på side 65 . a. Beregn massen af den afbrændte olie hvordan gør jeg det??

Hvorfor er jeg ikke god til fysik!


Brugbart svar (1)

Svar #15
15. juni 2011 af WHiP (Slettet)

Til forsøget skal der bruges en spritbrænder, en konisk glaskolbe med vand.

Det er jo spritbrænderen der overfører energi, det er derfor du bruger formlen E=B*m.

Til a opgaven skal du bare kigge på enheder.

3,5L*0,8kg/L=2,8kg fordi=> L*kg/L=kg


Skriv et svar til: Brændværdi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.