Matematik

Sandsynlighedsregning - mdt. mat

16. juni 2011 af smoot (Slettet) - Niveau: B-niveau

 Jeg skal til mundtlig matematik eksamen på mandag. Jeg har lavet dispositioner over alle emner, undtagen 3 der omhandler sandsynlighedsregning og statistik. 

De lyder så ledes:

15. SANDSYNLIGHEDSREGNING OG STATISTIK
Stokastiske variables egenskaber, inddrag case 2. 

16. SANDSYNLIGHEDSREGNING OG STATISTIK
Begreber i forbindelse med hypotesetests, inddrag case 3

17. SANDSYNLIGHEDSREGNING OG STATISTIK
Stikprøveundersøgelser samt deres repræsentativitet og validitet, inddrag case 4

Case 2: Lad X betegne antallet ud af i alt 1000 personer, som ville stemme på partiet AA,
hvis der var valg i morgen. Det viser sig, at x = 300 svarede på nævnte måde.
Ved sidste valg var partiet AA’s stemmeandel 25 %.


Case 3: Du skal forholde dig til mindst ét af følgende to hypotesetests, som udføres i forbindelse
med to vidt forskellige problemstillinger:

a) Lad X ~ b(100,p), og lad H0: p = ½ over for HA: p ≠ ½.

X måles til at være x = 40, og signifikanssandsynligheden er da 5,6 %.


b) Lad Xi ~ N(µ,σ2), i = 1, …, 30, som alle er indbyrdes uafhængige,

og lad H0: µ = 65 over for HA: µ > 65.
_
Målt er x = 70 samt s = 15, og signifikanssandsynligheden er da 3,9 %.


Case 4: n = 100 tilfældigt udvalgte mænd og kvinder på Ballerup station stilles spørgsmålet:

”Har du fået sex i dag?”. Observationerne fordeler sig således:


Ja Nej I alt
Mænd 20 30 50
Kvinder 5 45 50
I alt 25 75 100

De forventede værdier fordeler sig således:

Ja Nej I alt
Mænd 12,5 37,5 50,0
Kvinder 12,5 37,5 50,0
I alt 25,0 75,0 100,0


Teststørrelsen Q bliver da 12, svarende til signifikanssandsynligheden 0,05 %.

Hvor meget kan du konkludere om Danmarks befolkning ud fra denne stikprøveundersøgelse?

- Jeg har INGEN ide om hvilken teori jeg skal komme ind på, eller hvordan jeg inddrager mine cases.. Kan I måske hjælpe mig på rette spor?
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. juni 2011 af emilieegeberg (Slettet)

 i den første ville jeg forslå du definerede en stokastisk variable, altså:

Stokastisk variable:

En stokatisk variabel er et udfald af et forsøg som er ukendt og tilfældigt. Der er altså tale om en tilfældighedsvariabel.

Definition for en stokastisk variabel:
En stokastisk variabel X i et sandsynlighedsfelt er en funktion X: U --> R, i et sandsynlighedsfelt med udfaldsrummet i U kan man betegne den stokastiske variabel.
 

også indsætte udfra din definition hvad du ved om netop din stokastiske variable i case 1...

Ved ikke om det er til nogen hjælp, men here you go ;)

hvis du er mere usikker, kan jeg foreslå dig at enten gå ind på frividen.dk - der ligger en masse video'er om både matematiske, kemiske, og fysiske begreber...

du kan alternativt gå ind på youtube, og søge mere specifikt, der er desuden systeme-manden, der findes på bogwebs.systime.dk/mathweb12/videoer.html
 


Skriv et svar til: Sandsynlighedsregning - mdt. mat

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.