Fysik

Gitter og bølgelængder!

20. juni 2011 af dreameren93 (Slettet) - Niveau: C-niveau

 Hej folkens. Jeg står og skal til eksamen, og skal forklare noget om gitter hvor jeg skal måle en bølgelængde.

Har disse oplysninger:

Forsøg med rød laser og gitter med 600 linjer pr. mm.

afstanden fra gitteret til væggen (207 cm)
Længde mellem de to yderste prikker: 178 cm
Længde mellem prikkerne: 178/2 = 89 cm
Vi skal huske at n skal være 1, fordi det er den 1. Orden vi har målt i mellem.

MEN altså jeg bruger jo gitterformlen, lidt skrevet om: Lambda = Sin(Thetan)*d / n
jeg kan bare ikke få min udregning til at passe... hjælp..

d= gitter konstanten (de 600 mm)

n= orden (her er det 1. orden, altså 1)

Theta = vinklen

Lambda= bølgelængden..


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. juni 2011 af qq8165 (Slettet)

 θ = tan-1( 89/207 ) ≈ 23,27 º

λ = ( sin(23,27)*d ) / 1 ... 

Værdien af gitterkonstanten passer ikke rigtigt.


Brugbart svar (0)

Svar #2
20. juni 2011 af Matkaj

600 linjer pr. mm svarer til en afstand på 1/600 mm mellem stregerne og det er denne størrelse som er gitterkonstanten.

Gang med 1mio. for at  omregne mm  til nm.


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. juni 2011 af mathon

          d = (1 mm) / 600 = 1,6667·10-3 mm = 1,66667·103 nm = 1666,67 nm

          tan(θ1) = (0,89 m) / (2,07 m) = z

          sin(θ1) = tan(θ1)·cos(θ1) = tan(θ1) / √(1+tan21))  = z  / √(1+z2)  = 0,39499

          λ = d·sin(θ1)/1 = (1666,67 nm)·0,39499 ≈ 658,32 nm


Brugbart svar (0)

Svar #4
20. juni 2011 af qq8165 (Slettet)

 #3

Er du bare fakin dum? Du spilder din tid.


Brugbart svar (0)

Svar #5
20. juni 2011 af Okayyyy

#4
Jeg kiggede for at se om jeg kunne bruge det, og så lagde jeg mærke til din kommentar, det dig der spilder din tid, at du gider bruge din tid på at skrive sådan noget..
Er du kommet forkert?Folk er her for at hjælpe hinanden og spørge om hjælp ;)


Brugbart svar (0)

Svar #6
20. juni 2011 af qq8165 (Slettet)

#5

Det var ironisk ment. =) .. Jeg kunne ikke hjælpe, da værdien af 600 mm for gitterkonstanten ikke passede rigtigt. Senere fandt jeg ud af, at nogle havde svaret på dette spørgsmål, blev jeg overrasket. Så, siger jeg bare ligesom "er du syg ma?" og noget lign. Jeg mente ikke noget dårligt :)


Skriv et svar til: Gitter og bølgelængder!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.