Fysik

parsec/buesekund - forklaring for fatsvage

20. juni 2011 af nannabetak (Slettet) - Niveau: C-niveau

hej allesammen :-)
 

har idag trukket emne til min fysikeksamen imorgen. jeg trak "universet" og skal altså lave en fremlæggelse på 7-8 minutter om afstande i universet. men fysik er BESTEMT ikke min stærke side, og jeg har læst hvad der var at finde herinde om begrebforklaringer på hhv. parsec og buesekund men jeg må indrømme at den ikke rigtigt er feset ind.

er der mon nogen der kan give en forklaring som selv jeg vil kunne forstå? ;-)
er en(et?) parsec altid det samme tal ligesom fx. AE og ly er??

på forhånd tak for hjælpen!

har i andre guldkorn eller kommentarer til hvad jeg SKAL vide, må i endelig komme med det!!! :-)


Brugbart svar (1)

Svar #1
20. juni 2011 af Anxyous (Slettet)

http://da.wikipedia.org/wiki/Parsec

Sig til, hvis der er noget ved det, du ikke forstår.


Svar #2
20. juni 2011 af nannabetak (Slettet)

tak for din hjælp :) lige en anden ting mens jeg forsøger at få pc til at bundfælde sig.
parallakse!! jeg har forstået at det i universet handler om at måle afstanden til nære stjerner, og at man gør det to gange årligt med et halvt års mellemrum. er det  for at opnå den præcise afstand til stjernen? og vil det sige, at hvis man kun målte det èn gang, så ville afstanden ikke være særlig præcis?
sammelignet med hvis man kigger på en genstand med hhv. højre og venstre øje, og at afstanden til genstanden så ikke ser ud til at være den samme?


Brugbart svar (2)

Svar #3
20. juni 2011 af Anxyous (Slettet)

 Det er fordi, man måler parallaksen i forhold til objekter bag ved stjernen. Når vi venter et halvt år, vil vi se stjernen stå anderledes i forhold til bagvedlæggende objekter, og derved kan man måle parallaksen.


Svar #4
20. juni 2011 af nannabetak (Slettet)

ah okay :-)
kan du forklare "parallakse" med almindelige ord? undskyld men jeg har virkelig svært ved det ;-)


Brugbart svar (2)

Svar #5
20. juni 2011 af Andersen11 (Slettet)

Parallakse er det fænomen, at nære objekter ses med forskellige objekter som baggrund, afhængig af den synsvinkel, de betragtes under.


Svar #6
20. juni 2011 af nannabetak (Slettet)

i er sgu søde - tak for jeres hjælp :-)


Svar #7
20. juni 2011 af nannabetak (Slettet)

det er vist lykkes mig at forstå parallaksemetoden, TAK!
jeg læser lidt videre og støder på det ubehagelige begreb "buesekund"??
forstår ikke hvad søren det skal til for?
bogen siger, at en parsec er defineret som den afstand en stjerne befinder sig i, hvis den årlige parallakse er et buesekund..
her står jeg helt af, HVAD ER DET??


Svar #8
20. juni 2011 af nannabetak (Slettet)

og er vi enige om, at årsagen til at man måler afstanden to gange med et halvt års mellemrum er for at få den præcise afstand? oder was..


Brugbart svar (2)

Svar #9
20. juni 2011 af Andersen11 (Slettet)

#7

Man inddeler en vinkel på 1º i 60 bueminutter, der skrives 60' , og hvert bueminut deles igen i 60 buesekunder, der skrives 60". Således er

1º = 60' = 60·60" = 3600"

1 vinkel på 1" er altså en vinkel på (1/3600)º .

Set med astronomiske øjne er en vinkel på 1º en meget stor vinkel, og der er derfor behov for at inddele en vinkel på 1º i finere inddelinger. Ligesom tidsenheden 1 time inddeles efter 60-talssystemet, inddeles også en vinkel på 1º efter 60-talssystemet.


Brugbart svar (2)

Svar #10
20. juni 2011 af Andersen11 (Slettet)

#8

Man måler stjernens position i forhold til baggrundsstjernerne med ca 1/2 års mellemrum for at få den største forskydning i forhold til baggrundstjernerne og dermed den bedste nøjagtighed i parallaksemålingen. Det er Jordens banebevægelse omkring Solen, der får de nære stjerner til at flytte sig lidt i forhold til de fjernere liggende stjerner, og man får den maksimale afvigelse ved målinger med ca 1/2 år imellem.


Svar #11
20. juni 2011 af nannabetak (Slettet)

af hjertet tak - igen! nu forstår jeg det sgu :-)


Svar #12
21. juni 2011 af nannabetak (Slettet)

jeg fik 10 og jeg skylder i den grad jer endnu et tak!! :-)


Brugbart svar (1)

Svar #13
21. juni 2011 af Anxyous (Slettet)

 Tillykke med det.


Skriv et svar til: parsec/buesekund - forklaring for fatsvage

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.