Matematik

differentialregning

03. august 2011 af kidmartion (Slettet)

 Hej. Jeg har følgende eksempel i min matematik bog, som jeg ikke forstår.

Funktionen med forskrift: f(x)= x2 +5*x-4

Funktionen har differentialkvotienten: f ' (x) = 2*X+5

Ved at løse ligningen f '(x) = 9 <=> 2*x+5=9 <=> x=2

Tangent med stigningstal 9= punktet (2,f(2)) = (2,10)

Hvor bliver 4-tallet fra forskriften af? kan ikke finde det i regnereglerne til beregning af differentialkvotienter.

og hvorfor er det (2,10) ?


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. august 2011 af Studieguruen (Slettet)

#0

Tallet -4, indgår som konstant i funktionen f(x). Ved differentiation forsvinder konstanten. 


Svar #2
03. august 2011 af kidmartion (Slettet)

 Er dette rigtigt ?:
Funktion med forskrift: f(x) =5*x2+3*x+4

Find differentialkvotienten f ' (x)

og bestem ved håndkraft f ' (3)

-----
Differentialkvotienten: f ' (x) = 5* 2x + 3x +4
= 10x2 +3x+4

f ' (3)= 10 * (3x)2 + 3*3x+4
f ' (3) = 10*9x2+3*3x+4
 


Svar #3
03. august 2011 af kidmartion (Slettet)

tak, men hvor kommer 9-tallet fra her: f '(x) = 9 <=> 2*x+5=9 <=> x=2


Brugbart svar (0)

Svar #4
03. august 2011 af Studieguruen (Slettet)

#2

Nej, differentialkvotienten bliver

f '(x) = (5·2)x + 3 = 10x + 3

hvilket betyder at

f '(3) = 10·3 + 3 = 33


Brugbart svar (0)

Svar #5
03. august 2011 af Studieguruen (Slettet)

#3

Tallet 9 er netop hældningen/stigningstallet i punktet P(2,f(2)).


Svar #6
03. august 2011 af kidmartion (Slettet)

 Mange tak for hjælpen.


Svar #7
03. august 2011 af kidmartion (Slettet)

f ' (x) = 10X + 3X

Har du ikke glemt at gange med 3 ved 3x?

så det giver :
 

f '(3) = 30 + 9 = 39 


 


Brugbart svar (1)

Svar #8
03. august 2011 af Studieguruen (Slettet)

#7

Nej, ved differentiation af f(x) = 3x fås f '(x) = 3 .

Generelt, hvis du har funktionen f(x) = x^n, vil differentialkvotienten kunne skrives 

f(x) = n·x^(n-1)


Brugbart svar (1)

Svar #9
03. august 2011 af SuneChr

# 0 :   At konstanten c  forsvinder ved differentiation indses let, hvis vi ser på funktionens grafiske billede.

Har vi       f(x)  =  x2 + 5x + c    hvor  c ∈ R     er c jo blot dét stykke,   x2 + 5x    er løftet eller sænket i lodret retning.

x forbliver den samme, uanset hvor højt eller lavt grafen ligger. Tangent hældningen  f´(x) ændrer sig ikke, når x er den samme, hvor grafen så end ligger, når den forskydes i lodret retning, op eller ned.


Svar #10
03. august 2011 af kidmartion (Slettet)

 tak. Har en anden opgave:
funktionen: f(x) -7*x2+28*x+2

differentialkvotienten:f' (x)

f ' (x) = -7*2x+28*x+2

bestem f ' (1)

f ' (1) = -14 + 28 +2 = 16

Løs ved håndkraft ligningen f '( x) = 0

Hvad betyder det for grafen at  f '(x) = 0 ?

----
Jeg kan ikke finde ud af de to sidste. 
 


Brugbart svar (1)

Svar #11
03. august 2011 af Studieguruen (Slettet)

#10

f '(x) = (-7·2)x + 28 = -14·x + 28

f '(1) = -14·1 + 28 = 14

Løsning af f '(x) = 0 gøres på følgende måde

-14·x + 28 = 0 ⇔

-14·x = -28 ⇔

x = (-28)/(-14) = 2

Det, at f '(x) = 0 betyder at funktionen f(x) har en hældning, der er lig nul i det pågældende punkt (funktionen f(x) hverken stiger eller falder). Der er altså tale om et lokalt ekstremum, da funktionen enten har maksimum eller minimum.


Brugbart svar (1)

Svar #12
03. august 2011 af goathunter (Slettet)

#10

Hvorfor differentierer du kun det første led -7x2 ? Du skal differentiere hvert led, også 28x, som differentieret er 28, og differentiere 2 giver ingenting fordi det er en konstant. Så f'(x)=-14x+28


Skriv et svar til: differentialregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.