Matematik

Vektorer

06. august 2011 af Uncooked176 (Slettet) - Niveau: A-niveau

I et koordinatsystem er givet vektorerne a=(t-1 , 2) og b=(3 ,  t), hvor t er et tal.

A) Bestem for t=4 vinklen mellem a og b.

B) Bestem de værdier af t for hvilke a og b er parralelle.

Jeg har problemer med de to spørgsmål og ved ikke helt hvad jeg skal?

i Spørgsmål A har jeg gjort følgende:

Sat 4 ind på t plads

a=(4-1 , 2)   =(3 , 2)

b=(3 , 4)

Er det rigtigt og hvad skal jeg gøre efterfølgende?


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. august 2011 af Studieguruen (Slettet)

#0

Opgave A)

Indsæt t = 4 til bestemmelse af vektorerne. Benyt nu cos(v)-formlen for bestemmelse af vinkel mellem to vektorer.

Opgave B)

Det, at de to vektorer er parallelle betyder, at determinanten vil resultere i nul,

dvs â • b = 0 , da det(a,b) = â • b


Svar #2
06. august 2011 af Uncooked176 (Slettet)

Jeg forstår stadig ikke helt hvad man skal. Kan du evt sætte formlerne op ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
06. august 2011 af ramme2 (Slettet)

A  Du skal bruge formlen      cosv =  ( a*b) / (lal*lbl)     hvor a og b er vektorer. lal*lbl i nævneren er produktet af længden af de to vektorer.      Hvorden beregner jeg længden af en vektor ???     lal = √ (32+42)

B       

tværvektor â*b =0     a= (t-1; 2)    â = (-2,t-1)  

ligning     -2*3 + (t-1)*t = 0 løs ligningen med hensyn til t


Brugbart svar (0)

Svar #4
06. august 2011 af ramme2 (Slettet)

Håber du ved hvad en tværvektor er   a = (a1 ; a2)       â = ( -a2 ; a1)


Svar #5
06. august 2011 af Uncooked176 (Slettet)

A)

vektor a=(4-1 , 2) = (3 , 2)    vektor b=(3 , 4)

(a*b)=3*3+2*4=17

kan du uddybe hvordan du får lal til at være 3^2 og 4^2.. ? Vil lbl blive = √(22+32) ?

Fremgangsmåden vil derefter lyde

cos(v)=17/(lal)*(lbl)

v=cos-1(17/(lal)*(lbl))

B)

(-2 , t-1 ) * (3 , t) = 0 ?

-2*3+(t-1)*t= -6+t2-1t

-6+t2-1t=0

t2-t=6

t=√6

Eller hvordan ? Jeg forstår det ikke helt.


Brugbart svar (0)

Svar #6
06. august 2011 af ramme2 (Slettet)

Det er korrekt at   a*b = 17

derefter finder du længden af lal =  lal = √  (32+22) =√ 13

derefter finder du længden af  b   = lbl = √ 32*42 = 5

  cosv =  ( a*b) / (lal*lbl)  =  17/ (5*√13)   =>  cos v =0,94299


Brugbart svar (0)

Svar #7
06. august 2011 af ramme2 (Slettet)

cos v =0,94299   => v = 19,44°

Der var en fejl i #3   Det var ikke lal jeg beregnede men lbl


Brugbart svar (0)

Svar #8
06. august 2011 af mathon

i oversigt

Vedhæftet fil:vektor-regning_24.doc

Skriv et svar til: Vektorer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.