Fysik

kommutatorer i kvantemekanik

09. august 2011 af Smail K (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

 Hej, jeg laver en opgave hvor jeg betragter to uafhængige harmoniske oscilatorer, beskrevet ved stige operatorerne a-,a+ og b-,b+.

hvor [a-,a+]=1 og [b-,b+]=1 og operatorerne a og b kommuterer indbyrdes

så gives der tre nye operatorer. ( h = h streg )

L1=h(a+b- + b+a-)/2    L2=h(a+b- - b+a-)/2i   L3=h(a+a- - b+b-)/2

så skal jeg vise at [L2,L3] = ihL1

jeg kommer så lang i min udregning at jeg har at  [L2,L3] = h2/4i(a+b- - b+a- + b+a- - a+b-)

her ser jeg at ledene a+b- + b+a- er med i L1 men dog kan jeg ikke få de to andre led til at gå op. 

Håber der er nogen der kan hjælpe. På forhånd tak


Brugbart svar (1)

Svar #1
09. august 2011 af peter lind

Det første led går ud mod det sidste. Det andet led går ud mod det tredje, så du får faktisk, at de kommutere. Du har sandsynligvis lavet en simpel regnefejl. Prøv at skriv det op i et tekstbehandlingsprogram, hvorefter du foretager regningerne ved at kopiere. Efter min erfaringer resulterer det færre af de småfejl, der typisk finder sted i den slags opgaver.


Skriv et svar til: kommutatorer i kvantemekanik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.