Matematik

Eksponentiel funkt. forklaring?

09. august 2011 af -charlotte- (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej alle.

Jeg er fuld sving med et eksamensopgavesæt, men er gået i stå ved et spørgsmål:

"I en model for Kinas andel af verdens økonomien antages det, at g(t)=3,7 * 1,081t

Hvor g(t) betegner Kinas andel af verdens økonomien (målt i procent) til tidspunktet t (målt i antal år efter 1999).

a) Beskriv, hvad konstanterne 3,7 og 1,081 fortæller om udviklingen i Kinas andel af verdensøkonomien.
b) Bestem den tid der går, før Kinas andel af verdensøkonomien er fordoblet."

Opgave a er jeg pretty lost !

opgave b. går jeg ud fra, at jeg bare skal udregne fordoblingstiden: T2 = log2/log a
- altså fordoblingstiden = log2/log3,7 ? Right ?

Håber på jeres hjælp


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. august 2011 af Andersen11 (Slettet)

Konstanterne beskriver befolkningstallet til stattidspunktet samt den relative årlige vækst.


Brugbart svar (0)

Svar #2
09. august 2011 af peter lind

a) beregn g(0) og g(t+1)/g(t)

b) Løs ligningen g(2t) = 2*g(t) <=> 3,7*1,081t+T = 2*3,7*1,081t  T er den ubekendte t går ud.


Svar #3
09. august 2011 af -charlotte- (Slettet)

Hej :-) Tak for dit svar - men er ikke helt med !

Skal jeg betragte de 3,7 som millioner ? og 1,081 som den relative årlige vækst ? I så fald - hvad betyder den relative årlige vækst ? Er det den udvikling der er sket "so far" ?

 


Svar #4
09. august 2011 af -charlotte- (Slettet)

Peter Lind - Uddyb venligst ?


Brugbart svar (0)

Svar #5
09. august 2011 af peter lind

a) Udregningerne giver henholdsvis 3,7 og 1,081 og dermed resultatet i #1

b) beklager der er en fejl. Der skulle stå g(t+T) = 2g(t), hvilken er en matematisk formulering af spørgsmålet.  Forkorter du med 1,081t forsvinder t. Du kan også forkorte med 3,7


Brugbart svar (0)

Svar #6
09. august 2011 af mathon

 

                     g(t) = 3,7·1,081t

a)
      i 1999           
                     g(t) = 3,7·1,0810 = 3,7      dvs., at Kinas andel af verdensokonomien udgør 3,7%

                                                               1,081 er fremskrivningsfaktoren. Fremskrivningsprocenten er 8,1%

b)
     fordobling
                    g(t) = 3,7·1,081T2 = 3,7·2

                    1,081T2 = 2

                     ln(1,081)·T2 = ln(2)

                     T2 = ln(2) / ln(1,081) = 8,9 år ≈ 8 år 9 måneder

                                                               8 år 9 måneder efter 1999 er Kinas andel af verdensokonomien fordoblet

                              


Brugbart svar (0)

Svar #7
09. august 2011 af Krabasken (Slettet)

#6

8,9 år er 8 år og 11 (10,8) måneder ;-)


Brugbart svar (0)

Svar #8
09. august 2011 af mathon

   0,9 år er selvfølgelig
                                                 0,9·(12 måneder) = 10,8 måneder


Skriv et svar til: Eksponentiel funkt. forklaring?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.