Matematik

Hjælp til differentialregning

11. august 2011 af aageseverinsen (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej! Jeg skal til syge-eksamen i Matematik, B. Jeg har et eksamens spørgesmål som lyder:

Der ønskes en udledning af differentialkvotienterne for funktionerne
f(x) = ax+b  og  f(x) =   samt funktionen c?f, hvor c er en konstant og f er en differentiabel funktion
 

Nogen der kan hjælpe med disse tre funktioner. Da jeg ikke aner hvordan der skal gøres. Skal jeg bruge tre trins reglen?

Hjælp vil være rigtig lækkert! Ha' en god sommer

Hilsen Chris


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. august 2011 af Studieguruen (Slettet)

#0

Ja, gør brug af tretrinsreglen

                                 1) Funktionstilvækst

                                 2) Differenskvotient

                                 3) Differentialkvotient


Brugbart svar (0)

Svar #2
11. august 2011 af Studieguruen (Slettet)

tretrinsreglen for
f(x) = ax + b

1)     Funktionstilvækst

         Δf(x) = f(x+Δx) - f(x)

                 = a(x+Δx) + b - (ax + b)

                 = ax + aΔx + b -ax - b

                 = aΔx

2)     Differenskvotient

         Δf(x)/Δx = (aΔx)/Δx = a

3)     Differentialkvotient

         f '(x) = a , for Δx → 0


Brugbart svar (0)

Svar #3
11. august 2011 af Walras

f(x)=ax+b

Find funktionstilvæksten (1):

Δf(h)=f(x0+h)-f(x0)

Δf(h)=a(x0+h)+b-(ax0+b)=ax0+ah+b-ax0-b=ah

Opstil differenskvotienten (2):

Δf(h)/h=[f(x0+h)-f(x0)]/h

Δf(h)/h=ah/h=a

Undersøg, om der findes en grænseværdi (3):

[f(x0+h)-f(x0)]/h --> f'(x0) for h --> 0

Δf(h)/h=a --> a for h --> 0,

så du har, at

f'(x)=a,

som er korrekt. 

Prøv nu selv den anden. Alt i kursiv i dette indlæg er generelt og kan overføres på andre funktioner.


Svar #4
11. august 2011 af aageseverinsen (Slettet)

okay tusind tak!! Rigtig god hjælp! men i funktion nummer, funktionen c ? f, hvor c er en konstant og f er en differentiabel funktion. den har jeg lidt svært ved

hilsen Chris


Brugbart svar (0)

Svar #5
11. august 2011 af Walras

#4 Prøv at udregne som #3. Jeg har skrevet de generelle træk op, så du skal sådan set bare indsætte din egen funktion. Du kan smugkigge herunder, hvis du er i tvivl, men sæt dig nu ind i, hvad det er, der sker!!

g(x)=cf(x)

Find funktionstilvæksten (1):

Δg(h)=c*(f(x0+h)-f(x0))

Opstil differenskvotienten (2):

Δg(h)/h=c*[f(x0+h)-f(x0)]/h

Undersøg, om der findes en grænseværdi (3):

Δg(h)/h=c*[f(x0+h)-f(x0)]/h --> c*f'(x0) for h --> 0,

så du får, at

g'(x)=c*f'(x),

hvilket jo også er rigtigt nok.


Brugbart svar (0)

Svar #6
11. august 2011 af Studieguruen (Slettet)

#4

Dette gøres på nøjagtig samme måde som det foregående tilfælde vha. tretrinsreglen.


Svar #7
12. august 2011 af aageseverinsen (Slettet)

Hej igen og tak for hjælpen! men et dumt spørgesmål.. Hvad er "h"?


Brugbart svar (0)

Svar #8
12. august 2011 af Walras

Hvis du tegner scenariet, er det nok nemmere at forestille dig det. Du skal udvælge to punkter (x0,f(x0)) og (x0+h,f(x0+h)) og da tegne en sekant (ret linie) imellem disse. Når du da lader h gå imod 0, undersøger du da, om det valgte punkt (x0+h,f(x0+h)) nærmer sig (x0,f(x0)). Hvis det gør det, har differenskvotienten en grænseværdi og det er netop den grænseværdi, der kaldes differentialkvotienten for funktionen.

Der er helt sikkert tegninger af det i din bog.


Brugbart svar (0)

Svar #9
12. august 2011 af Studieguruen (Slettet)

#7

Det er forskelligt om man vælger notationen Δx eller h. Begge notationer har samme betydning.


Skriv et svar til: Hjælp til differentialregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.