Fysik

Brydningsloven

11. august 2011 af DRKASPER (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej, har problemer, håber I kan hjælpe mig lidt på vej

De to  spørgsmål lyder:

1. Beregn brydningsvinklen for en lysstråle, som går fra LUFT til VAND med en indfaldsvinkel på 30 º.

Ved virkelig ikke, hvad jeg skal - hvilken formel skal jeg benytte?

2. To spejle ligger op af hinanden - vinklen mellem er 90 º. En lysstråle rammer det første spejl med 25 º. Lysstrålen ligger i samme plan som spejlfladernes normaler.

Angiv lysstrålens udfaldsvinkel u med det andet spejl, i det den forlader det andet spejl.

MIT BUD: i = u, er det så derfor ikke bare 25º?


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. august 2011 af Studieguruen (Slettet)

Benyt Snells lov eller brydningsloven

n1 sin θ1 = n2 sin θ2

hvor θ1 og θ2 er vinklen mellem lysstrålen og fladenormalen i de to medier. Hvis lyset brydes fra luft (n1=1) ind i et medium (vand) med brydningsindeks n, og i (= θ1) er indfaldsvinklen, og b (= θ2) er brydningsvinklen, ser brydningsloven således ud

sin i = n sin b

Brydningsindekset for vand er 1,33.

Sæt nu n = 1,33 og i = 30° . Da er sin i = 0,5 , og b kan let findes.


Brugbart svar (0)

Svar #2
11. august 2011 af Andersen11 (Slettet)

1. Benyt brydningsloven:

ni · sin(θi) = nb · sin(θb)

hvor ni og nb er brydningsindeks i det indfaldende og det brydende medium, og θi og θb er henholdsvis indfaldsvinklen og brydningsvinklen.

Her er ni brydningsindeks for luft ( = 1), og nb er brydningsindeks for vand, som kan slås op. Endvidere er θi = 30º .

2. Lav en tegning. Så vil det fremgå, at u er komplementærvinkel til i = 25º .


Svar #3
11. august 2011 af DRKASPER (Slettet)

sin(30) = 1,33*sin(b)

b = sin-1(sin(30)/1,33)??

Jeg skal dog sige, at jeg ikke er bekendt med Snells lov - derfor vil jeg helst ikke benytte den. Men hvis vi nu ser på brydsningsloven, hvor har du så sin i = n sin b fra?

I min står der nemlig:

sin i / sin b = λ1 / λ2 = v1 / v2

Har jeg opgave b rigtig - er meget i tvivl?


Brugbart svar (0)

Svar #4
11. august 2011 af Andersen11 (Slettet)

#3

Snells lov er det samme som brydningsloven.

Omskiver man

ni sin(θi) = nb sin(θb) , får man

sin(θi) / sin(θb) = nb / ni = (c/vb) / (c/vi) = vi / vb

hvor den er skrevet på din form.

Vedr. Opg 2., se forklaringen i #2.


Svar #5
11. august 2011 af DRKASPER (Slettet)

Jeg kan ikke se, hvor I har dette fra - jeg må have læst et forkert afsnit i bogen.

ni · sin(θi) = nb · sin(θb) - men da det er brydningsloven

så handler det om, at man slår brydsningsindekset for vand op i en bog eller internettet og brydningsindekset for luft (=1).

Torben Andersen, så jeg skal sådan set isolere θb og derved sætte tal ind?

Til opgave 2:

Der er allerede en tegning i bogen, men er indfaldsvinklen i ikke altid lig med u, derfor må den også være 25º?


Svar #6
11. august 2011 af DRKASPER (Slettet)

Eller er u = 90º - i?

u = 90º-25º = 65º?

Jeg har forstået den første spørgsmål - mange tak for hjælpen Andersen og Doe


Brugbart svar (0)

Svar #7
11. august 2011 af Andersen11 (Slettet)

#5

Benyt nb = nvand = 1,33 . Så fås

sin(θb) = 1/(2·1,33) , og dermed

θb = sin-1(1/(2·1,33)) .

Opg 2. De to spejle står vinkelret på hinanden. Strålen, der har indfaldvinklen i1 = 25º med det første spejl, må derfor have indfaldsvinklen i2 = 90º - 25º = 65º med det andet spejl, hvorfor u2 = 65º .


Svar #8
11. august 2011 af DRKASPER (Slettet)

Mange tak for hjælpen!

Har forstået begge opgaver nu.


Skriv et svar til: Brydningsloven

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.