Matematik

forskrift

27. maj 2005 af supdanny (Slettet)
Hjælp... jeg kan ikke finde forskriften for disse tal.
X Y
72 15
69 59
67 146
65 362
64 571
63 900

Jeg ved den er eksponentiel men kan slet ikke finde ud af den.

Brugbart svar (0)

Svar #1
27. maj 2005 af Kim Svenningsen (Slettet)

Den er tydeligvis aftagende. Hvis du har et stykke enkeltlogaritmisk papir, kan du let undersøge, om de ligger på en ret linje og bestemme konstanterne.
y = b*a^x, hvor aPapiret kan downloades her under services.

Brugbart svar (0)

Svar #2
27. maj 2005 af Waterhouse (Slettet)

Alternativt kan du, hvis du ved at forskriften skal være eksponentiel, bruge lommeregnerens regressions-funktion til at bestemme en forskrift.

Brugbart svar (0)

Svar #3
27. maj 2005 af Dominik Hasek (Slettet)

Du kan generelt bruge formlerne (9) og (10) på http://mathworld.wolfram.com/LeastSquaresFittingExponential.html til at bestemme de relevante konstanter.

Brugbart svar (0)

Svar #4
27. maj 2005 af natgizzer (Slettet)

Hejsa,

Nu vil jeg jo nødigt lægge mig ud med en skatspillende mat. viderestuderende ;), men jeg synes nu at nr. #4 giver et link med formler til en meget mere avanceret funktion end den i din opgave.

Nu har jeg ikke min grafregner ved hånden og kan derfor ikke give dig et svar med udregninger osv.

MEN,

da det er en exp. funktion (y = ba^x), kan a findes ved følgende formel:

a= (x1-x2)
kvadratrod(y2/y1)

Herefter er det bare at indsætte a, samt dine y og x værdier (kun eet par naturligvis) for at finde b....

Men som waterhouse sagde, det er MEGET nemmere bare at bruge expregfunktionen på din texas instrument lommeregner (hvis du har een)

Brugbart svar (0)

Svar #5
27. maj 2005 af Waterhouse (Slettet)

#4: Mja, vi har nu fået strenge ordrer om, at når vi får en lang række data-par som i denne opgave, må vi ikke blot vælge to par og så bruge den normale formel til at finde forskriften for en eksponentiel udvikling. Typisk får man at vide, at punkterne "med en god tilnærmelse" ligger på grafen for en eksp. udv., og hvis man så er uheldig og tager de to punkter, der passer dårligst ind, får man en graf der kan ligge ganske langt fra den ønskede.

Brugbart svar (0)

Svar #6
27. maj 2005 af allan_sim

#5. Du må gerne vælge to punkter og beregne a og b ud fra disse. Det afgørende er, at punkterne vælges fra den indtegnede linje, idet denne jo er graf for den tilnærmede eksponentielle udvikling.

#4. Henvisningen viser dig regresionen ud fra alle punkter i datasættet - det er altså det, lommeregneren går og som du ikke ser :-)

Skriv et svar til: forskrift

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.