Matematik

Toppunktsformlen

17. august 2011 af studerende82 (Slettet) - Niveau: A-niveau

 hjælp til opgave 961 matAB1

Bestem ved hjælp af toppunktsformlen koordinaterne til parablernes toppunkt og angiv skæringspunkter med koordinatakserne.

F(x)=2x i anden - 2x + 1


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. august 2011 af Studieguruen (Slettet)

f(x) = 2x2 - 2x + 1

Benyt toppunktsformlen T= (-b/(2a),(-d/4a))   hvor   a = 2 , b = -2 , c = 1 og d = b2 - 4ac .


Brugbart svar (0)

Svar #2
17. august 2011 af ramme2 (Slettet)

og angiv skæringspunkter med koordinatakserne.   f(x) = 2x2-2x+1         Skæringspunkt med y-aksen er (0,1) fordi hvis du sætter x=0   får du    f(0) = 2* 02 -2*0 +1   =>  f(0) = 1    Konstanten c angiver altid skæringspunktet med y aksen.

skæringspunkt til x-aksen finder du ved at sætte f(x) = 0 således at  2x2 -2x+1 = 0 og løser andengradsligningen. Det er det samme som at finde rødderne.  Ved hovedregning ses at  diskreminanten  b2 - 4ac < 0 hvilket betyder at  f(x) = 0 ikke har nogen løsning. Med andre ord, f(x) skærer ikke x-aksen. Prøv at taste f(x) ind i graf-funktionen på et CAS-værktøj og se efter.


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. august 2011 af Studieguruen (Slettet)

#2

Ja, det er rigtigt. Jeg overså lige den anden del af opgaven. I øvrigt en opgave, som til forveksling ligner en opgave, der blev stillet i en anden tråd tidligere på dagen:

https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=1054659

Pudsigt sammentræf.


Brugbart svar (0)

Svar #4
18. august 2011 af mathon


    f(x) = 2x2 - 2x + 1 = 2(x2 - x) + 1 = 2((x - (1/2))2- (1/4))  +  1  = 2(x - (1/2))2 - (1/2) + 1 = 2(x - (1/2))2 + (1/2)

              som har toppunkt

                                                   T = (1/2;1/2)


Brugbart svar (0)

Svar #5
18. august 2011 af mathon

til sammenligning med
                                              ax2 + bx + c = a(x - (-b/(2a))2 + (-d/(4a)) = a(x - h)2 + k
med toppunkt
                                                                   T = (h,k) = (-b/(2a);-d/(4a))


                parablen         f(x) = ax2 + bx + c    er

                parablen         g(x) = ax2     parallelforskudt med parallelforskydningsvektor [h,k] = [-b/(2a);-d/(4a)]


Skriv et svar til: Toppunktsformlen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.