Fysik

Densitet

22. august 2011 af Marilund (Slettet) - Niveau: B-niveau

 Hej :S

Jeg sidder med en fysik opgave til imorgen, og ville høre om der var nogen som kunne hjælpe mig med denne opgave.

Massen af sirius b er 1,05 gange solens masse,og dens radius er 5568 km

a. Beregn den gennemsnitlige densitet af Sirius b.

b. Beregn størrelsen af tyndeaccelerationen ved overfladen af sirius b.

Jeg beregner densiteten : densiteten er p=masse/volumen

solens masse er 1,99*1030kg. = 2049,7kg.

altså 2049,7kg*1,05=2152,19kg

Altså kender jeg massen: men hvad er volumen, og spørgsmål b. er jeg helt forvirret med og forstår ikke hvad jeg skal gøre: og hvordan.

tak på forhånd:
//Marianne


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. august 2011 af mathon

 

     Volumen af Sirus B   
                                    V = (4/3)·π·(5,568·106 m)3 = 7,2308·1020 m3

                                                 ρ = m/V  =  (1,05·(1,99·1030 kg)) / (7,2308·1020 m3)  = 2,88972·109 kg/m3


Brugbart svar (0)

Svar #2
22. august 2011 af Studieguruen (Slettet)

a) Benyt formlen m = ρ·V - men husk at Sirius B er kugleformet!

b) Udnyt at Ftyngde = Fgravitation .


Brugbart svar (0)

Svar #3
22. august 2011 af Anxyous (Slettet)

 Du har vist misforstået den eksponentielle notation, som Solens masse er angivet i. Det læses 1,99 * 1030, altså ca. 2 kvintillioner kg, ikke 2.000.

Du kender radius, så kan du også beregne volumenet. Begynd med det.


Svar #4
22. august 2011 af Marilund (Slettet)

 #1 altså er volumen = 7,2308·1020 m3



Jeg har jo min masse som er 2152,19kg

p=masse/volumen Skal jeg lave 7,2308·1020 m3 om for at kunne regne med 2152,19kg. ?


#2 men er det ikke densiteten jeg skal finde? jeg har jo allerede m som jeg har regnet ud til 2152,19kg er jeg forkert på den?

Jeg er altså i tvivl nu hvad jeg skal gøre.


Brugbart svar (0)

Svar #5
22. august 2011 af Studieguruen (Slettet)

#4

Jo, du skal anvende

ρ = m/V = m/(4/3πr3)

som skrevet i #1.


Brugbart svar (0)

Svar #6
22. august 2011 af Studieguruen (Slettet)

#0

I opg. b), skal du udnytte at 

Ftyngde = Fgravitation

m·g = G·(M·m)/r2 , hvoraf

g = G·M/r2                                                G = 6,674·10-11 (N·m2)/kg2


Brugbart svar (0)

Svar #7
22. august 2011 af mathon

 

b)
         goverflade  = G·m/r2 = (6,67259·10-11 Nm2/kg2) ·((1,05·(1,99·1030 kg)) / (5,568·106 m)2


Svar #8
22. august 2011 af Marilund (Slettet)

 Ej hvor jeg dog er dum til fysik.

solens masse= 1,99*2030

massen af sirius b=(1,99*2030)*1,05 = 2,24*1039
m = 2,24*1039.
 

okay men den gennemsnitlige densitet er 2,88972·109 kg/m3 ikke sandt ?

og jeg skal benytte  :" Udnyt at F(tyngde) = F(gravitation) " som i #2.

Ej hvor er det her kompliceret - kan kun lige og lige gå fra m til km.

Men jeg er altså lidt i tvivl hvordan jeg skal udnytte ftyngde = fgravition.

altså gravition på jorden er 9,82 m/s^2 tror hun(min fysiklærer) sagde engang: men hvad er den så på stjernen eller hvad det nu er?
 


Brugbart svar (0)

Svar #9
22. august 2011 af mathon

 

      solens masse= 1,99·1030 kg


Svar #10
22. august 2011 af Marilund (Slettet)

#6#7 Okay i skriver alt for hurtigt - inden jeg stiller mine forvirrende spørgsmål har i skrevet svaret - stort G er det et tal som kan slås op i en tyk bog?


Brugbart svar (0)

Svar #11
22. august 2011 af Studieguruen (Slettet)

#10

Ja, det står i dit fysikkompendium eller en databog.


Svar #12
22. august 2011 af Marilund (Slettet)

 #11 et fysikkompendium: hmm. okay?:


#ALLE
Men tak for hjælpen alle sammen, rart at i lige gad og bruge hvad? en halv time på at forklare en dum pige de samme ting 18 gange før hun fatter det. Er faktisk taknemmelig over dette. 


Skriv et svar til: Densitet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.