Matematik

Lave en ligning

29. august 2011 af MrEr (Slettet) - Niveau: A-niveau

I en butik koster; 27 kg havregryn 6 kr mindre end 3 kg kaffe, og 0,9 kg kaffe koster 18 mindre end 4 kg havregryn.
Hvad koster 1 kg kaffe og hvad koster 1 kg gryn?

Den skal regnes ud, og der skal også laves en ligning for den, har prøvet og prøvet, men forgæves, nogle søde sjæle der kan hjælpe? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. august 2011 af mathon

hvis
         kg-pris for havregryn sættes til x
         kg-pris for kaffe sættes til y

                         har du
                                               27·x + 6 = 3y

                                               0,9y + 18 = 4x

hvoraf
             I:   27x - 3y = -6
             II:  4x - 0,9y = 18

                                           

 


Brugbart svar (0)

Svar #2
29. august 2011 af AskTheAfghan

H for Havregryn. K for Kaffe..

27 kg H = 3 kg K - 6 kr.        ⇔        1 kg H = ( 3 kg K - 6 kr) / 27

0,9 kg K = 4 kg H - 18 kr.     ⇔        1 kg K = ( 4 kg H - 18 kr) / 0,9

Løs nu:        1 kg H = ( 3 · (( 4 kg H - 18 kr) / 0,9) - 6 kr) / 27


Brugbart svar (0)

Svar #3
29. august 2011 af SuneChr

3 kg kaffe koster x kr          svarer til en kg pris på       x/3

27 kg gryn koster  x - 6 kr                             -                   (x - 6)/27

0,9 kg kaffe koster  y - 18 kr.                        -                   (y - 18)/0,9

4 kg gryn koster  y kr                                     -                    y/4

Vi har så to ligninger med to ubekendte:

(I)                      x/3  =  (y - 18)/0,9

(II)          (x - 6)/27  =  y/4


Brugbart svar (0)

Svar #4
29. august 2011 af mathon

 

     ...hvilket giver negative kg-priser, så teksten er forkert some where...


Brugbart svar (0)

Svar #5
29. august 2011 af SuneChr

# 4    Ja, også i min udlægning # 3 får jeg negative værdier, omend  x og y ikke repræsenterer det samme i # 1 og # 3 .

# 2   Forstår ikke du kan trække kroner fra kilogram?


Svar #6
29. august 2011 af MrEr (Slettet)

 Kan give jer et svar så at den er nemmere, har kigget i facit listen; Kaffe 37.56 kr            og          gryn; 3,95


Brugbart svar (1)

Svar #7
29. august 2011 af mathon

som er facit til teksten:

I en butik koster; 27 kg havregryn 6 kr mindre end 3 kg kaffe, og 0,9 kg kaffe koster 18 mere end 4 kg havregryn.
Hvad koster 1 kg kaffe og hvad koster 1 kg gryn?

hvoraf

hvis
         kg-pris for havregryn sættes til x
         kg-pris for kaffe sættes til y

                         har du
                                               27·x + 6 = 3y

                                               0,9y - 18 = 4x

hvoraf
             I:    27x - 3y = -6                            I multipliceres med -4 og kaldes III
             II:   4x - 0,9y = -18                         II multipliceres med 27 og kaldes IV

             III:  -108x + 12y = 24
             IV:  108x - 24,3y = -486                 III og IV adderes

                          -12,3y = -462

                            y = -462/(-12,3) ≈ 37,56    som indsat i     0,9y - 18 = 4x   giver

                            0,9·(462/(12,3)) - 18 = 4x

                            15,8049 = 4x

                            x = 15,8049 / 4 ≈ 3,95

 

                                           

 


Brugbart svar (0)

Svar #8
29. august 2011 af SuneChr

Har du selv kontrolleret dine oplysninger?

1. oplysning i # 0 passer fint men så hopper kæden af i 2. oplysning idet vi her får:

0,9·37,56  =  4·3,95 - 18  og den holder jo ikke.

Prisen for 4 kg Gryn er jo mindre end 18 hvorfor højresiden bliver negativ.

# 7  Ja.  Til opgavestilleren: Du spilder vores tid ved at være så sjusket med opgaven, du stiller. Eller er der en trykfejl i bogen, du skrev af efter?


Brugbart svar (0)

Svar #9
29. august 2011 af AskTheAfghan

#5

1 kg H = ( 3 · (( 4 kg H - 18 kr) / 0,9) - 6 kr) / 27

Jeg prøver ikke at trække kroner fra kilogram eller omvendt :o). Man skulle blot få kg H isoleret (og reduceret) så ved man, hvor meget det koster (kroner). Dvs, kg H på venstre side af lighedstegnet mens kr. på højre side.

For at ikke forvirre sig over det her, kan man bare kalde prisen for kg H = x .. og prisen for kg K = y (ligesom  i #7).

Dvs:   1x = ( 3 · (( 4x - 18) / 0,9) - 6) / 27    ⇔  x ≈ -4,83 .. dvs. 1 kg H ≈ -4,83 kr.

                                                                                         (Jeg ved det er negativt .. Men ... )


Svar #10
30. august 2011 af MrEr (Slettet)

 RETTEKLSE; 0,9 Kg koster 18 kr MERE end 4 kg havregryn ..

Undskylder meget! for at have spildt jeres tid! det er jeg utrolig ked af! 


Brugbart svar (0)

Svar #11
30. august 2011 af AskTheAfghan

#10

Så må den rigtige være;

1 kg H = ( 3 · (( 4 kg H + 18 kr) / 0,9) - 6 kr) / 27

dvs.   1x = ( 3 · (( 4x + 18) / 0,9) - 6) / 27                 (ligesom #7)


Skriv et svar til: Lave en ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.