Fysik

bølgelængde

29. august 2011 af Magnus22 (Slettet) - Niveau: A-niveau

hej, jeg sidder med en opgave som jeg ikke kan finde ud af ..

i et bestemt stof kan fotoner med bølgelængden 300 nm excitere elektroner fra grundtilstanden til et højere energiniveay A. Stoffet udsender synligt lys, når elektronen overgåt til det lavere energiniveau B, som ligger 0,216 aj over grundtilstanden. figuren viser et energiniveaudigram for det på gældende stof

a beregn bølgelængden af det lys, som udsendes ved overgangen fra energiniveau fra a til energinivea b ?

(se vedhæftede dokument for tegning)

Jeg er nået så langt:

E = (h·c)/λ

λ = (h·c)/E

hvis dokumentet ikke kan åbnes, uploader jeg gerne en .doc fil i stedet

Vedhæftet fil: Dok2.docx

Brugbart svar (1)

Svar #1
29. august 2011 af Stigertiger (Slettet)

Først skal du kende energiniveauet i A (E_A), dette gør du ved den første ligningen du har skrevet op.
Da du nu kender energiniveauet i både A og B, finder du differensen og dette sætter du så ind i din anden ligning, og vupti, du har dit svar.

E_A = (h*c)/λ_A

λ_B = (h·c)/(E_A-E_B) = (h·c)/((h*c)/λ_A-E_B)


Svar #2
29. august 2011 af Magnus22 (Slettet)

jeg kan ikke helt forstå det. vil du ikke prøve at skrive tallene ind?


Brugbart svar (1)

Svar #3
29. august 2011 af Stigertiger (Slettet)

 Du sætter bølgelængden ind i den første formel og så får du:

E_A = (h*c)/300nm = 0.662 aJ

Så finder du forskellen mellem E_A og E_B

E_A - E_B = 0.662aJ - 0.216aJ = 0.446aJ

Det sætter du så ind i den sidste formel og så skulle der gerne komme en bølgelængde:

λ = (h·c)/0.446aJ = 445nm


Svar #4
29. august 2011 af Magnus22 (Slettet)

så det er den bølgelængde der udsendes ved overgangen fra a til b?


Brugbart svar (1)

Svar #5
29. august 2011 af Stigertiger (Slettet)

 Ja det skule det meget gerne være


Skriv et svar til: bølgelængde

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.