Matematik

f(x0+h)-f(x0-h)

08. september 2011 af asdfgqwert (Slettet)

Sidder med differentialregning med spørgsmålet: "Til at tilnærme sig f'(x0) benytter man ofte at 

f'(x0)=lim h->0  (f(x0+h)-f(x0-h))/2h

Forklar formeln ved hjælp af en tegning. Er fuldkommen lost i den. Nogen der har nogle tips til at løse den?


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. september 2011 af AskTheAfghan

Er du sikker på, du har skrevet det rigtigt?   f '(x0) = lim h0  (Δy/h)


Brugbart svar (0)

Svar #2
08. september 2011 af NejTilSvampe

måske hjælper det her.

 

Vedhæftet fil:Diff2.jpg

Svar #3
08. september 2011 af asdfgqwert (Slettet)

Har skrevet det fuldstændigt som det står i opgaven


Svar #4
08. september 2011 af asdfgqwert (Slettet)

Kan godt se det og ville også godt kunne finde ud af opgaven hvis det var f'(x0)=lim h->0  (f(x0+h)-f(x0))/h, men f'(x0)=lim h->0  (f(x0+h)-f(x0-h))/2h har jeg aldrig set før


Brugbart svar (0)

Svar #5
08. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Hvis differenskvotienten for f(x) i x0 eksisterer, gælder der, at

(f(x0+h) - f(x0))/h har en grænseværdi (nemlig f'(x0)) for h gående mod 0, og der for også, at

(f(x0-h) - f(x0))/(-h) har en grænseværdi (nemlig f'(x0)) for -h gående mod 0, og dermed for h gående mod 0.

Vi har derfor

(f(x0+h) - f(x0-h)) / (2h) = (f(x0+h) - f(x0) + f(x0) - f(x0-h)) / (2h)

                                        = (f(x0+h) - f(x0))/(2h) - (f(x0-h) - f(x0))/(2h)

                                        = (f(x0+h) - f(x0))/(2h) + (f(x0-h) - f(x0))/(-2h)

                                        → f'(x0)/2 + f'(x0)/2 = f'(x0) for h → 0


Svar #6
08. september 2011 af asdfgqwert (Slettet)

Forstår det desværre stadig ikke. Hvad er det der sker i trin = (f(x0+h) - f(x0))/(2h) + (f(x0-h) - f(x0))/(-2h) og så til det sidste?


Brugbart svar (0)

Svar #7
08. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#6

I dette trin ændres leddet - (f(x0-h) - f(x0))/(2h) til + (f(x0-h) - f(x0))/(-2h) . Ved at skifte fortegn i både tæller og nævner ændres brøkens værdi jo ikke.

Leddet (f(x0+h) - f(x0))/(2h) er det halve af differenskvotienten for funktionen f(x) i x0 med tilvækst h, og leddet (f(x0-h) - f(x0))/(-2h) er det halve af differenskvotienten for funktionen f(x) i x0 med tilvækst -h . Begge differenskvotienter har grænseværdien (1/2)·f'(x0) for h gående mod 0.


Skriv et svar til: f(x0+h)-f(x0-h)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.