Fysik

pendul

12. september 2011 af zezima (Slettet) - Niveau: A-niveau

Betragt den vedhæftede fil. Det er et pendul, og jeg bliver spurgt, hvad retningen af dets acceleration er i nederste punkt - dvs. i punkt 5 - i en virtuel opgave. Jeg svarede 5, men det er tilsyneladende forkert, da computeren ikke giver mig ret. Jeg kan bare ikke se, hvorfor. Der gælder Fres = -ky. Og da y=0 gælder Fres = 0 => a = 0. Hvad gør jeg forkert i denne tankegang?

Vedhæftet fil: images.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #1
12. september 2011 af peter lind

I det nederste punkt vil snorekraften og tyngdekraften være lige store og modsat rettet, så resultatet er 0, som du selv skriver nedenunder. Når du svarer 5 er det sikkert en tanketorsk, hvor du forveksler accelerationen med punktnummeret.


Svar #2
12. september 2011 af zezima (Slettet)

Jeg svarede også 0. Det var her jeg lavede en tanketorsk.


Svar #3
12. september 2011 af zezima (Slettet)

Okay jeg synes det er mystisk men åbenbart var svaret altså A, dvs. at accelerationsvektoren peger opad i det nederste punkt. Måske har jeg misforstået opgaven, men jeg har i hvertfald vedlagt spørgsmålet, som det er formuleret, og så kan du måske forklare mig, hvorfor der gælder dette svar.

Vedhæftet fil:Doc1.docx

Svar #4
12. september 2011 af zezima (Slettet)

Jeg ved godt, at man normalt skal have en vinkelret acceleration for at ændre retning, men her er det vel fordi, at pendulet har en kinetiske energi og suser forbi ligevægtsstillingen.


Brugbart svar (0)

Svar #5
12. september 2011 af peter lind

Det er korrekt at accelerationen peger opad. Når man ser opgave tænker man på den normalt som en bevægelse i den vandrette retning; men her gælder det altså bevægelsen i den lodrette retning. I den lodrette retning er den i et yderpunkt og der skifter hastigheden fra at pege nedad til at pege opad hvilket så igen svarer til at accelerationen peger opad.


Svar #6
12. september 2011 af zezima (Slettet)

Men er en pendulbevægelse så blot ligesom en cirkelbevægelse, hvor retningen ændres nogle gang jvf. Hookes lov?


Brugbart svar (0)

Svar #7
13. september 2011 af peter lind

Yderpunktet af pendulet bevæger sig på en cirkelbue og i den forstand kan du godt sige at det er "ligesom en cirkelbevægelse". Du skal dog passe på. <det er ikke en jævn cirkelbevægelse og den bevæger sig ikke gennem hele cirklen.


Skriv et svar til: pendul

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.