Matematik

mængde af (x,y) når det(M)=1 og det(M)=0

13. september 2011 af Milldirt (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

 

        x+y   3     2    1

M =  0     1     0     0

        0     2     x-y   3

       0      3     0     1 

 

 

Skitsér i (x, y)-planen mængden af (x, y) for hvilke M er singulær, og mængden
af (x, y) for hvilke det(M) = 1

Jeg anvender Maple15 som matematikprogram. Jeg aner overhovedet ikke hvad jeg skal gøre med den her opgave. Kan nogen hjælpe mig hurtigst muligt?? skal aflevere imorgen eftermiddag.

Det er opgave 3, delopgave b.

På forhånd tak :)

Hilsen Camilla

Vedhæftet fil: hjemopg1.pdf

Brugbart svar (0)

Svar #1
13. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

Løs ligningen det(M) = 0 (singulær) . Det giver en relation mellem x og y, der beskriver en eller flere kurver i xy-planen.

Benyt at M har en række med 3 nuller:

det(M) = det( x+y      2       1
                        0       x-y      3
                        0        0       1   )

             = det( x+y       2
                          0       x-y )

             = (x+y)(x-y)

så det(M) = 0 giver x+y = 0 ∨ x-y = 0 . Løsningsmængden er altså mængden af punkter på de to linier med ligningerne y = x og y = -x .

Løs dernæst ligningen det (M) = 1.

 


Svar #2
13. september 2011 af Milldirt (Slettet)

Jeg har prøvet at løse ligningen det(M)=1 og det(M)=0, og den går ikke med Maple15. Hvis du kender til Maple15, Vil du så ikke skrive de kommandoer op, jeg skal bruge??

Hvis jeg skal gøre som du siger, bliver linierne for det(M)=0 og det(M)=1 de samme linier. Kan det passe?? altså for det(M)=1 er y=x og y=-x


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Jeg bruger ikke Maple . Det kan jo løses let i hånden.

Ligningen det(M) = 1 giver ikke de samme kurver som det(M) = 0 . Punkterne for ligningen det(M) = 1 ligger på en hyperbel i et 45º drejet koordinatsystem.

det(M) = 1 ⇒ (x+y)(x-y) = 1 ⇒ x'·y' = 1 , med x' = x+y og y' = x-y


Svar #4
13. september 2011 af Milldirt (Slettet)

Jeg skal skitsere det i Maple15 og kan virkelig ikke få den til det jeg gerne vil :(


Brugbart svar (1)

Svar #5
13. september 2011 af andershorsted (Slettet)

For at plotte hhv. (x+y)(x-y)=0 og (x+y)(x-y)=1 i Maple kan du bruge implicitplot-kommandoen. Først skal du sørge for at  plots-biblioteket er loadet. Det gør du med

>    with(plots):

Derefter kan du plotte (x+y)(x-y)=0 med

 >   implicitplot((x+y)*(x-y)=0, x=-5..5, y=-5..5, numpoints=300);

Og tilsvarende for (x+y)(x-y)=1


Svar #6
13. september 2011 af Milldirt (Slettet)

Fik det til at lade sig gøre til sidst ved hjælp af almindeligt plot(x,x=-10..10). Men tak for hjælpen :) kan være det er noget jeg kan bruge senere.

Mvh. Camilla


Skriv et svar til: mængde af (x,y) når det(M)=1 og det(M)=0

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.