Fysik

reaktionskraft/gnidningskoifficient

14. september 2011 af Magnus22 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej

Jeg sidder med en opave, som jeg har problemer med at løse.

En slæde med massen 65 kg kører ned ad en bakke, der hælder 15o. Det tager 22 s at komme ned ad bakken, der er 200 m lang.

Jeg ved desuden at slædens acceleration ned ad bakken er: 0,83 m/s2

og at gnidningskraften er: 106 N

 

Hvor stor er reaktionskraften fra underlaget?

Hvor stor er gnidningskoifficienten?

 

Håber der er en, som kan hjælpe :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. september 2011 af peter lind

opløs tyngdekraften i komposanter parallel med underlaget og vinkelret på underlaget. Tyngdekraftens komposant parallel med underlaget - gnidningskraften er den resulterende kraft.


Svar #2
14. september 2011 af Magnus22 (Slettet)

Det forstår jeg ikke meget af . Vil du prøve at vise det med nogle tal?


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. september 2011 af peter lind

Tyngdekraften kan betragtes som summen af 2 kræfter, som er paralle med overfladen og vinkelret på overfladen. Projektionen på en retninbg parallel på med overfladen er komposanten i i overfladens retning.

Har du ikke haft eksempler på bevægelse nedad et skråplan ?


Svar #4
14. september 2011 af Magnus22 (Slettet)

jo, men jeg har aldrig helt forstået det. Derfor vil jeg gerne prøve at forstå det nu.


Svar #5
14. september 2011 af Magnus22 (Slettet)

Efter nærmere gennemlæsning af mine noter, tror jeg, at jeg er på rette vej:

F2 og Fn går ud med hinanden.

F1 = mg·sin(v) ⇒ F1 = 65·9,82·sin(15) ≈ 415 N

Ft = m·g ⇒ Ft = 65·9,82 ≈ 638 N

Fg kender jeg til 106 N

 

Hvad gør jeg så herfra?

 


Brugbart svar (0)

Svar #6
14. september 2011 af peter lind

Nu skriver du ikke hvad F2 og Fn er; men jeg gætter på at Fn er normalkraften og F2 er reaktionen fra underlaget. Det er altså den der spørges om i #0. Den finder ved at finde normalkraften.


Svar #7
14. september 2011 af Magnus22 (Slettet)

Fn er den kraft, som er vinkelret på hældningen og pejer op ad.

F2 er den kraft, som er vinkelret på hældningen og pejer ned ad.

 

F2 = m·g·cos(v) ⇒ F2 = 65·9,82·cos(15) ≈ -485N

Det kan da ikke være resultatet?


Svar #8
14. september 2011 af Magnus22 (Slettet)

Nu har jeg tegnet det. Se vedhæftede fil

Vedhæftet fil:tegning.png

Svar #9
14. september 2011 af Magnus22 (Slettet)

Er der ikke en, som vil hjælpe?


Brugbart svar (1)

Svar #10
14. september 2011 af peter lind

Det er skam rigtig nok


Svar #11
14. september 2011 af Magnus22 (Slettet)

kan den godt være negativ?


Brugbart svar (0)

Svar #12
14. september 2011 af peter lind

Generelt er det et spørgsmål om aksens orientering. Hvis kraften peger i aksens retning. er den positiv ellers negativ. I den aktuelle opgave vil man nu nok også bare tale om størrelsen af kraften og så er den ikke negativ. jeg undrer mig egentlig også hvor dit minustegn kommer fra.

jeg skal måske lige nævne at jeg ikke har foretaget nogle udregninger. jeg har kun set efter om formlerne er rigtig. jeg har simpelthen ikke lyst til at kontrollere om du kan slå rigtig op på en lommeregne.


Svar #13
14. september 2011 af Magnus22 (Slettet)

Tak for dit svar.

cos(15) giver et negativt tal, derfor er F2 negativt.

Ifølge facit skal reaktionskraften fra underlaget give 617 N

 

Der er derfor noget galt i min opgave besvarelse, jeg kan bare ikke se hvad?


Brugbart svar (1)

Svar #14
14. september 2011 af peter lind

cos(15º) er ikke negativ. cosinus funktionen er positiv i intervallet ]-90º; 90º[ . Det er muligt du har slået op med din lommeregner stående til at regne radianer.


Svar #15
14. september 2011 af Magnus22 (Slettet)

Super, du havre ret!! nu får jeg det rigtige resultat :D


Skriv et svar til: reaktionskraft/gnidningskoifficient

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.